• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li u trudnoći sme da se trči? Saveti kako da se ophodite prema ovoj aktivnosti za svaki trimestar

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fizička aktivnost je jako važna i kada ste u drugom stanju

  • 0
trudnoća, trudnica, trčanje, trčanje u trudnoći Foto: Shutterstock/Sven Hansche

Svaka mlada žena koja je fizički aktivna trebalo bi da promeni neke navike kada ostane u drugom stanju, ali da svakako zadrži aktivnost.

Ako ste pre trudnoće voleli da trčite ili čak da hodate nekim bržim tempom, ne treba da se toga odreknete. Trčanje, lagani tempo može imati samo benefite za vas.

Pored ovoga, ako ste išli na plivanje ili na časove joge - mogu pomoći u povećanju energije i dobrog raspoloženja, pa čak i da vam pomognu u lakšem porođaju, piše "Baby center".

Da li je trčanje tokom trudnoće bezbedno?

Da, većinu vremena je bezbedno trčati dok ste trudni. Ali dobra je ideja da se konsultujete sa svojim ginekologom pre nego što započnete bilo kakvu vežbu tokom trudnoće. Neka medicinska stanja ili komplikacije u trudnoći mogu učiniti bilo koju vežbu rizičnom.

Prednosti trčanja tokom trudnoće

Vežbanje je dobro i za mentalno i za fizičko zdravlje, posebno kada ste trudni. Ako ostanete aktivni tokom trudnoće, možete skratiti trudove i smanjiti rizik od carskog reza. Redovno kretanje može pomoći u sprečavanju gestacionog dijabetesa i može biti faktor u prevenciji postporođajne depresije.

Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) preporučuje trudnicama 150 minuta umerenog vežbanja nedeljno. Trčanje je savršen način da se dovoljno vežbate i ima velike zdravstvene prednosti.

Trka trčanje Foto: Pixabay

Saveti za trčanje tokom trudnoće

Kako se telo menja tokom drugog stanja, možda ćete morati da promenite rutinu vežbanja. Evo nekih stvari kojih treba da budete svesni dok trčite u svakom tromesečju.

Tokom cele trudnoće

Zagrejte se na početku treninga i ohladite se na kraju. Nemojte naglo prestati da trčite i da mirujete. Ovo može dovesti do nakupljanja krvi u nogama, što može smanjiti krvni pritisak i smanjiti dotok krvi u matericu i srce. Umesto toga, prošetajte malo okolo posle trčanja da se ohladite.

Pijte puno vode pre, tokom i posle trčanja. Gubite tečnost kada se znojite, pa ćete želeti da budete sigurni da ono što izgubite zamenjujete adekvatnim tečnostima.

Prvi trimestar

Nosite odgovarajuću obuću. Potražite patike koje stopalima pružaju dovoljnu podršku, i za dodatni uložak za apsorpciju udara ako trčite po tvrdoj površini. Napominjemo i da nosite grudnjak koji vam adekvatno pristaje.

Drugi trimestar

Pazite na ravnotežu. Vaš centar gravitacije se pomera kako stomak raste, što vas čini ranjivijim na padove. Izbegavajte trčanje po stazama sa krhotinama, kamenjem, korenjem drveća i drugim prirodnim preprekama na koje biste se mogli spotaknuti. Tokom trčanja u drugom trimestru pridržavajte se za stomak ukoliko ne nosite potporu.

Treći trimestar

Nastavite da budete oprezni kao što ste bili tokom prva dva trimestra. Većina trkača smatra da se njihov tempo znatno usporava tokom trećeg trimestra. Ne brinite ako vam se to dogodi, telo ipak prolazi kroz neke prilično značajne promene. Ako se osećate previše umorno da biste trčali, ili ako trčanje postane neprijatno, napravite pauzu. Malo laganog džogiranja ili brzog hodanja možda će vam više prijati kako vam se bliži termin.

Kao i uvek, slušajte telo i ne preterujte.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trudnica u osmom mesecu vežba tajlandski boks i udara za medalju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba