• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Suprotno ustaljenom mišljenju, trudnoća zapravo podiže broj vaših bioloških godina: Evo kako da ih vratite

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trudnoća "stari" ženu za oko dve godine, ali postoji i način da se - vreme vrati

  • 0
trudnica, beba, mama Foto: Unsplash

Iako vlada uvreženo mišljenje da se žene podmlađuju trudnoćom, zapravo stvari stoje sasvim suprotno. One, kako stvari stoje, zapravo stare u trudnoći, ali se u postoporođajnom periodu - po svemu sudeći podmlađuju. I sada postoji i studija koja podržava ovu teoriju.

Trudnoća "stari" ženu za oko dve godine, ali postoji i način da se - vreme vrati.

Prema studiji Jejlskog centra za proučavanje dece objavljenoj prošlog meseca u "Cell Metabolism" - žena sa porođajem može da preokrene svoju biološku starost za osam godina.

- Tri meseca posle porođaja, primetili smo izuzetno veliko smanjenje biološke starosti, za čak osam godina kod nekih osoba, tako da dok trudnoća povećava biološku starost, postoji i jasan (i izražen) oporavak u postporođajnom periodu - izjavila je dr Kieran O'Donel u saopštenju za štampu Medicinskog fakulteta na Jejlu.

dete, majka, majka i dete, roditelj, beba Foto: Shutterstock/Olena Yakobchuk

Međutim, nisu se sve žene oporavile istom brzinom. One koje bi mogle da se klasifikuju kao gojazne i koje su imale viši indeks telesne mase (BMI) pre trudnoće, nisu se podmlađivale jednako kao i žene sa nižim BMI, koje su bile u normalnijem rasponu težine.

I dojenje, ispostavilo se, takođe smanjuje biološku starost majke.

- Ovi nalazi mogli bi da utru put za više istraživanja o starenju. Ima mnogo toga što treba da pratimo - izjavila je O’Donel: - Prvo, ne znamo da li je efekat oporavka posle porođaja relevantan za kratkoročne ili dugoročne ishode zdravlja majke i da li ovaj efekat akumulira tokom uzastopnih trudnoća. Isto tako, ne znamo da li je smanjenje biološke starosti posle porođaja jednostavno samo sistem kojim se telo oporavlja u biološko doba pre trudnoće ili, što je još provokativnije, da li je trudnoća ta koja ima efekat podmlađivanja.

Istraživači, međutim, nisu izračunali biološku starost žena pre trudnoće, tako da ne mogu da tvrde da je ovo zaista "efekat podmlađivanja", ali jesu proučavali metilaciju DNK, obrazac koji se može koristiti za izračunavanje nečije biološke starosti.

Hronološka starost se ne menja, ali biološka starost može da "ide gore-dole", rekao je biomedicinski naučnik Vadim Gladišev sa Harvardske medicinske škole u ​​Bostonu, kako prenosi "NY Post". Gladišev je sa timom istraživača objavio studiju prošle godine u kojoj je otkriveno da se miševi smanjuju podmlađuju nakon trudnoće, zbog čega iznose pretpostavku da bi isto moglo da važi i za žene.

Međutim, dok se metilacija (produkciju određenih aminokiselina, neurotransmitera, hormona i antioksidanata koji imaju direktan uticaj na neurologično, kardiovaskularno i reproduktivno zdravlje) menja tokom trudnoće, naučnici smatraju da bi bilo pogrešno pretpostaviti "da je trudnoća stanje ubrzanog starenja“. Umesto toga, metilacija bi mogla da znači neke od promena koje telo čini da bi podržalo fetus.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Ako neko misli da ne boli, evo ja ću da mu objasnim": Budući tata isprobao "porođaj"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba