• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da odviknete bebu od spavanja na rukama: Stvorite vreme samo za sebe

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naučite da se na neki način i osamostali

  • 0
beba, spavanje, spavanje u rukama, mama i beba Foto: Shutterstock/HTeam

Ako ste nedavno postali roditelji prvi put ili ćete uskoro postati, onda znate da je uspavljivanje bebe jedna od stvari za koje je potrebno vreme da biste "provalili" koji sistem kod vašeg mališana "pali". Jasno je da svi žele da bebu gnjave po rukama, da je ljube i drže, ali svi ti ljudi će kasnije otići kući i vama ostaviti problem - treba uspavati bebu, a ona se navikla na nošenje u rukama. I šta ćemo sad?

Mnogi će pomisliti da je teško, ali zapravo postoji nekoliko načina kako možete sebi da olakšate posao i uspavate bebu bez po muke. Iako će beba hteti da oseti dodir mame ili tate, nekad je bolje da ume sama da se uspava i vama ostavi vreme da obavite nešto po kući.

Smenjujte se sa partnerom

Ukoliko je vaša beba navikla da spava na vama ili vašim rukama, bez uzimanja u obzir krevetac ili kolica, onda je pomoć partnera ovde od bitnog značaja, piše "Paper heart family". Čim beba zaspi, odmah idite i vi na spavanja, pa neka nekoliko sati partner dežura i neka pokuša da spusti bebu u krevetac. Čim beba učvrsti san, neće osetiti da je promenila mesto spavanja.

Neka oseti vaš miris

Pre nego što beba ode na spavanje, savet je da je mama drži što bliže sebi, kako bi bebi što duže ostao mamin miris i da bi ga duže pamtila. Jednostavno bebu držite blizu grudi ili je držite tako da vam može "upiti" miris i kada je spustite u krevetac, pomisliće od tog mirisa da je mama pored nje.

Ustalite rutine

Iako možda mislite da novorođenče ništa ne zna i ne razume, znajte da ono sve upija. Odredite da li ćete bebu hraniti na flašicu ili ne, da li ćete joj dati dudu pred spavanje, hoćete li promeniti jačinu svetla u sobi? Sve ove promene, posle nekog vremena, beba može shvatiti kao da je vreme da odlazak na počinak i jednostavno će se navići u taj neki raspored koji odredite. Prepoznaće kao znake za odlazak na spavanje.

Bela buka

Sigurno je da ste već čuli za belu buku. Naime, pod ovim zvukovima spadaju zvuci koje je beba "čula" dok je bila u stomaku: zvuk usisivača, fena i sličnih zvukova. Pronađite ne internetu ovu vrstu muzike, pustite bebi i videćete promenu.

Beba spava, spavanje, krevetac Foto: Shutterstock/Ilustracija

Pronađite novi položaj

Neke bebe neće hteti da spavaju na boku, neka na leđima, a na vama je da procenite da li postoji neki položaj koji će vašoj bebi najviše odgovarati. Isprobajte sve i možda ćete pronaći neki položaj za koji niste ni sumnjali da vam može pomoći.

Neka se beba umori

Da, ovo podrazumeva da nosite bebu tokom dana, da se igrate sa njom pa će onda, veruje se, ona biti umorna i uveče će se "komirati" bez razmišljanja o tome gde će zaspati.

Grejanje dušeka

Iako kreće toplo vreme, nije naodmet da ugrejete neki jastučić, stavite ga na dušek u krevetac, a potom spustite bebu. Toplota dušeka će asocirati bebu da je kod vas u rukama jer je ruke mame ili tate lepo greju.

Možda pomogne i dojenje

Nije neobično da mnoge bebe zaspe tokom dojenja. Mnogima je ovo jedno od omiljenih rešenja - da beba zaspi dok je hranite. Istina je da će beba kasnije morati da podrigne, ali to i neće biti veliki problem kada uspete da je uspavate.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba