• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dva puta je "umrla" na porođajnom stolu i dobila nekoliko slomljenih rebara: Niko ne zna šta je uzrok

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo iskustvo ostavilo ju je u strahu, sa noćnim morama i PTSP-em

  • 0

Kili Vilson ima 36 godina i sa svetom je podelila svoju priču sa porođaja, koji je protekao uz nekoliko strašnih nezgoda. Naime, dok je tekao porođaj, Kili je stalo srce čak dva puta, što je lekare stavilo na velike muke da je održe živom i u stabilnom stanju, ali i dovoljno budnom da izvede porođaj do kraja.

Priseća se kako je njen EKG monitor pokazao ravnu liniju, zapištao dug signal, malo nakon što je krenuo carski rez.

Sledeće čega se seća jeste snažan pritisak na grudima i mutno lice anesteziologa, koji je maltene skakao na njoj dok je vršio kompresiju grudnog koša, malo pre nego što joj je srce ponovo stalo. 

Kada se ponovo probudila, začula je plač njene tek rođene devojčice Sofije, kada je i saznala da ima slomljena rebra od pokušaja oživljavanja.

Neverovatno je to da, iako su rađeni mnogi testovi nakon porođaja, lekari nisu mogli da otkriju šta je uzrokovalo zastoj srca dva puta. Ovo iskušenje, ostavilo joj je posttraumatski stresni poremećaj ili još poznat kao PTSP, ispraćen anksioznim napadima i noćne more.

- Mislim da je pošteno reći da sam zapravo dva puta umrla. Moje poslednje sećanje je bilo tako mučno, a onda sam videla da je linija ravna i čula dugi "bip", i svi su pritiskali nekakve dugmiće. Onda se setim da je anesteziolog stajao iznad mene i izgovarao moje ime iznova i iznova.

Viđala sam njeno lice u snu oko šest meseci jer sam imala noćne more o ovome - priseća se Kili.

Sofija, koja sada ima tri godine, rođena je 18. maja 2021. godine u 10.18 sati, teška je tri i po kilograma, a iako je porođaj bio komplikovan, trudnoća je prošla bez ikakvih komplikacija i nepravilnosti.

Kili je odmah želela da odradi carski rez, povučena iskustvom prošlog porođaja sa starijom ćerkom, koja je imala nezgodan položaj pre izlaska. Ali, kada je operacija krenula, Kili se slošilo, a onda je ugledala prvi put ravnu liniju na EKG ekranu.

Kako navodi, u nesvesti je bila oko dva minuta, a zatim je ponovo izgubila svest.  Iako joj je srce ponovo stalo, ne zna koliko dugo, ali veruje da su lekari koristili defibrilator da ponovo pokrenu njeno srce i dali joj adrenalin. Dodaje da je rešavanje komplikacija trajalo oko dva sata.

Nakon iskustva, podvrgnuta je EKG-u i rendgenskom snimku grudnog koša i rečeno joj je da ima slomljena rebra od kompresije grudnog koša. Iako je mogla da ode kući sledećeg dana, Kili kaže da se mesecima borila sa bolom.

- Posle sam imala mnogo bolova. Mogla sam da se nosim sa carskim rezom, ali slomljena rebra su bila agonija. Morala sam da spavam ravno na leđima oko dva meseca zbog bolova u grudima i po moućstvu da sebe ubedim da, ako uopšte uspem da zaspim, ne pomeram ni prst.  Nisam mogla da podignem svoju bebu i čak me je bolelo što je ležala na mojim grudima – to me je tako rastužilo. Samo sam želela da je mazim i nisam mogla, zbog čega sam se osećala kao gubitnik i brinula sam da se nećemo povezati.

Prvi put kada sam mogla da je podignem i zagrlim bilo je neverovatno. Srećom, imamo zaista jaku vezu: ako išta, mislim da nas je ovo još više zbližilo - govori ona, piše "Yahoo".

Nekoliko nedelja nakon što je dočekala svoju ćerku, Kili se sastala sa bolničkim osobljem, ali niko nije mogao da objasni zašto joj je srce stalo tokom porođaja. Sada je uspela da nekako nastavi dalje, iako joj se i dalje na trenutke javljaju flešbekovi ovog traumatičnog iskustva.

- Ne mogu i dalje da svarim šta se dogodilo pre tri godine. Mislim da strah ostaje baš zbog toga što niko ne zna šta je izazvalo takvo stanje, što mi samo produžuje strah da će nešto iznenada da se desi slično tome, a da u blizini neće biti nikog da mi pomogne - navodi hrabra Kili.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako dojiti uspavanu bebu?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba