• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kada je vreme za prvo putovanje s bebom? Da li je bolje leti ići na more ili na planinu?

Vreme čitanja: oko 4 min.

"U uzrastu do šest meseci odmor i boravak na planini ili moru mnogo je potrebniji roditeljima"

  • 0
beba putovanje s bebom leto odmor Foto: Pexels / Tatiana Syrikova

U letnjem periodu svi poželimo da se osvežimo i da pobegnemo vam grada. More je najčešća odrednica, a za one koji nisu njegovi ljubitelji, tu je uvek planina. Posebne dileme na ovu temu imaju roditelji male dece. Da li ići na odmor ili ne, da li će bebi više prijati more iloi planina. Odgovore na ova pitanja za eKlinika portal dala je dr spec med Ivana Filipović, pedijatar na Odeljenju neonatologije u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“.

– Mišljenja sam da je najčešća greška koju roditelji prave upravo rečenica „idemo na more zbog bebe“, jer je u uzrastu do šest meseci odmor i boravak na planini ili moru mnogo potrebniji roditeljima – odgovara na brojne aktuelne dileme dr spec med Ivana Filipović, pedijatar.

Doktorka u razgovoru za eKlinika portal ističe da starosna granica za odlazak bebe na put bilo da je u pitanju more, planina ili selo praktično ne postoji.

beba putovanje Foto: Pexels / Josh Willink

– Ja uvek volim da kažem mojim pacijentima da je pravo vreme za putovanje ono kada se roditelji, na prvom mestu mama osećaju spremnim za ovu avanturu. Uglavnom se ne savetuje putovanje u prvom mesecu života, osim ako porođaj nije bio van mesta boravka, ili postoji potreba za putovanjem u cilju spajanja porodice. Ukoliko je porođaj bio u terminu, majka se dobro oporavlja, a beba se lepo adaptirala, dobro napreduje, uredno prihvata obroke bilo da je u pitanju dojenje ili mlečna formula već u drugom, trećem mesecu bebinog života možemo razmišljati o prvom putovanju – objašnjava dr Filipović i dodaje:

– Kako je od većine mesta u Srbiji more udaljeno pet i više sati vožnje, ne bi bilo loše da pre odlaska na more odete sa bebom u neki susedni grad, selo ili možda na planinu. Kada je starosna granica za odlazak na planinu u pitanju, važi isto pravilo da nema ograničenja. Dakle, i veoma male bebe bezbedno mogu boraviti na planini. Idealna nadomorska visina za prvo putovanje bebe je oko 1000-1.200m nadmorske visine (Zlatibor, Divčibare…) – priča pedijatar o aktuelnoj temu ali i ilustruje ličnim primerom, budući da je odgovore za eKlinika portal pisala sa mora gde boravi sa suprugom, sinom i ćerkicom starosti godinu i po dana.

Da li preporučljivo da beba leti avionom

Jedno od najčešćih pitanja je način odlaska na odmor, odnosno izbor prevoznog sredstva (automobil, avion…?). To uvek treba ostaviti roditeljima da u skladu sa svojim navikama i mogućnostima izaberu, mišljenja je dr Filipović, budući da su oba načina putovanja potpuno bezbedna. Naravno, dodaje naša sagovornica, ako se ide automobilom, savetuju se češće pauze za bebe u prvih šest meseci života na dva-tri sata, lagana hrana za veću decu i uzimanje što više tečnosti, pre svega vode.

Prema rečima pedijatra, klima u automobilu može biti podešena na 22-23 stepena Celzijusa, ukoliko su napolju velike vrućine. Avio-prevoz je takođe odličan izbor i apsolutna preporuka sagovornice eKlinika portala, koja navodi da se i veoma male bebe uzrasta dva-tri meseca mogu bezbedno voziti avionom, a unošenje svih vrsta hrane za bebe (mleko, voda, sokići, kašice) je dozvoljeno.

beba more Foto: Pexels / ArtHouse Studio

„Idemo na more zbog bebe“

Roditeljima koji se dvoume između planine i mora, dr sci med Ivana Filipović predlaže balansiranu kombinaciju: prvo desetak dana na moru, a nakon toga boravak na planini ili obrnuto – naravno, ukoliko je moguće.

– Mišljenja sam da je najčešća greška koju roditelji prave upravo rečenica „idemo na more zbog bebe“. U uzrastu do bebinih šest meseci života, odmor i boravak na planini ili moru je mnogo potrebniji roditeljima. U tom periodu i odmor treba da bude prilagođen na prvom mestu užitku roditelja. Bebe tada spavaju 14 i više sati i nema ništa loše u tome da se roditelji posvete sebi, posebno mama. Odlazak u rizortove je takođe potpuno bespotreban bebama i maloj deci. Uvek je bolje birati mesta gde će dete moći da bude što više u prirodi. Bolje je kupanje u moru nego u bazenu, i boravak na plaži nasuprot boravku pored bazena i u spa-centrima. Detetu treba dozvoliti da istražuje okolinu, brčka se u plićaku (naravno, izbegavati period jakog sunca od 11-16:30 h) i mazati ga kremama sa SPF 50+. Treba da skače po baricama, bere cveće, valja se po travi, druži se sa domaćim životinjama – kaže pedijatar.

Više o svemu na ovu temu pročitajte na eKlinika.telegraf.rs.

(Ona.rs/eKlinika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba