• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je vreme da dete počne samo da drži kašiku? Pustite ga da se osamostali što pre

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ključan je ovaj segment mališana

  • 0
beba, kašika, porodica, mališan, kuhinja Foto: Shutterstock

Svaka mama voli da pohvali svoje dete kako je napredno, najbolje i slično, ali treba mu posvetiti i vreme kako bi naučio i samostalno nešto moglo da uradi. Kao recimo držanje kašike.

Razne su preporuke stručnjaka koji imaju šta da kažu na ovu temu, a najčešći period kada je to "vidljivo" kod nekog deteta je u periodu od 12 meseci, piše "New ways nutrition". Ipak, prema rečima stručnjaka, ne morate da čekate toliko dugo, jer da znate da beba može držati kašiku i ranije.

Čim vaš mališan počne da konzumira čvrstu hranu, barem jedno dnevno mu dajte da drži kašiku u ruci.

Kako da mu pomognete da se osamostali?

Kada spremite bebi neku hranu, preporuka je da bude tečnijog izgleda poput jogurta ili ovsene kaše, napunite kašiku i ostavite je bebi u tanjir i sačekajte da vidite reakciju. To ne morate raditi za svaki obrok, ali počnite postepeno da bebi ostavljate punu kašiku sve dok ne bude sasvim slobodna da sama zahvati sadržaj iz zdele ili tanjira.

Obratite pažnju da li će stići do bebinih usta bez da "udari" u nešto na tom putu. Sigurno je da će omašiti i da će udariti u obraz ali to je sve u redu, jer je potrebna stabilnost u držanju i svesti bebe da treba da uradi nešto sama. Ono što je verovatno izvesno jeste da ćete se iznenaditi koliko brzo će mališan shvatiti da treba kašiku da stavi u usta.

hrana za bebe, beba foto: pixabay.com

Preporuka je da dok se beba "bori" sa jednom kašikom, vi u međuvremenu punite drugu, da ne gubite vreme. Ohrabrujući znak može biti i pokazatelj da beba traži još odnosno da joj dopunite kašiku.

Budite strpljivi, jer će ovo možda trajati duže nego što možda očekujete. Dajte vremena mališanu da se oslobodi i postane samostalan u tom pogledu. Imajte na umu da što kasnije detetu date da koristi kašiku, brže će i naučiti, ali zar nije bolje da nauči što pre samo da jede, pa da vi u međuvremenu imate vremena da odradite neki posao.

Sve bebe su različite, a ključ je u ponavljanju. Pustite bebu da istražuje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Željka je majka hrabrost: Rizikovala život da bi postala majka! Danima bila trudna na kiseoniku

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba