• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na koji način spavanje na leđima može da uticati na trudnice? Nesvestice i ubrzano lupanje srca su simptomi

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slušajte svoje telo

  • 1
Mama, trudnica, trudnoća, trudnički stomak Foto:Shutterstock

Ako se tokom trudnoće budite omamljeni, razlog možda leži u spavanju na leđima. Zašto?

Kako vaša materica postaje sve veća (obično oko vaše 20. nedelje, to je pet meseci), dovoljno je velika da pritiska vrh vaše donje šuplje vene, ako ležite na leđima. Ovaj veliki krvni sud je ono što vraća protok krvi u vaše srce.

Istraživači na Novom Zelandu otkrili su da postoji potencijalno povećan rizik od rađanja mrtvorođenčeta za one majke koje su spavale celu noć na leđima. Ali dr Zanoti kaže da su ove i slične studije male i da ih ne treba uzimati kao definitivan dokaz.

Ukoliko su trudnice daleko odmakle u trudnoći, vrteće im se u glavi ili se neće osećati dobro ako su duže vreme u položaju ležanja na leđima. Dakle, ako ste na leđima i imate problem sa disanjem ili vam možda srce kuca brže, to je način vašeg tela da kaže da morate da se prevrnete na bok. Slušajte svoje telo.

Posle 20 nedelja trudnoće, pokušajte da ne provedete celu noć na leđima, već stavite jastuk između leđa i dušeka kao osiguranje. Na taj način, čak i ako se prevrnete, malo ste nagnuti.

Sve dok niste ravno na leđima, bićete dobro. Čak i ako možete da budete pod uglom od 20 do 30 stepeni, to će ublažiti svaki potencijalni pritisak na vašu donju šuplju venu, prenosi "Healthclevelandclinic".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Željka je majka hrabrost: Rizikovala život da bi postala majka! Danima bila trudna na kiseoniku

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Nina

    27. jul 2024. | 06:27

    Kinezi dizajnirali!? Da li mi to nemamo nikoga ko moze uraditi tako nesto!? Sramota! Jos i dusu da im prodamo, posto ste im sve ostalo prodali!

    Podelite komentar