• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Trudnoća posle 40: Šanse, rizici i ostvarivanje u ulozi roditelja, iz ugla ginekologa dr Slavice Vasiljević

Vreme čitanja: oko 6 min.

"U mojoj ginekološkoj praksi svaku ženu posmatram kao mali univerzum sa svojim zakonitostima"

  • 0
Dr Slavica Vasiljević Foto: Ksenija Turnić, Shutterstock

Ako zatrudnite nakon 35. godine, stručnjaci to nazivaju trudnoćom u "naprednom dobu majke". Po "starom", to bi bila  "gerijatrijska trudnoća", a žena, čija je prva trudnoća nakon 30. godine nazivala bi se "starijom prvorotkom". Međutim, ova klasifikacija se više ne koristi.

A kada dođete u četrdesetu, daleko je važnije da li je trudnoća uopšte moguća od termina kojom će se ona označavati. Da bi se žena pripremila za trudnoću i bebu posle 40. godine, važno je uzeti u obzir rizike, preventivne preglede, životne navike i njihovo eventualno poboljšanje.

Kako žena stari, tako stare i njene jajne ćelije. A onda ih je sve manje. Žena se rodi sa svim jajnim ćelijama koje će ikada imati u životu, oko milion. Do trenutka kada devojčica uđe u pubertet, možda će ostati oko 300.000. Sa 37 godina, broj pada na samo 25.000 - ili 2,5% od početnog broja. To je važno jer što je manje jajnih ćelija u jajnicima, to su manje šanse za začeće.

Još jedna bitna stvar - u obzir se uzima i kvalitet sperme partnera. Kako muškarci stare, njihova sperma ima tendenciju da pliva sporije i počinje da gubi oblik. Ali kvalitet sperme ne opada naglo sve dok muškarci ne uđu u šezdesetu.

Da bismo uzeli u obzir celokupnu pripremu za trudnoću posle 40, rizike i savete, razgovarali smo sa doktorkom Slavicom Vasiljević.

Ona nas uvodi u priču govoreći da je trudnoća posle 40. opcija o kojoj razmišljaju mnogi parovi, a da su mišljenja podeljena, te da se postavljaju brojna pitanja u vezi sa mogućnošću i verovatnoćom prirodnog začeća, rizikom toka trudnoće i porođaja.

- U mojoj ginekološkoj praksi svaku ženu posmatram kao mali univerzum sa svojim zakonitostima, specifičnostima i beskrajnim potencijalom za fizičko i emotivno isceljenje. Nije svaka trudnoća posle četrdesete "ista" kao ni svaka trudnica. Ono što je važno je dati prave informacije, ohrabriti parove na rađanje uvek i učiniti ono što je do nas da ishod bude najbolji mogući - počinje dr Vasiljević za Ona.rs.

trudnoća, trudnica Foto: Shutterstock

Testovi koje treba uraditi

Kada žena nakon 40. želi trudnoću, ne mora uvek biti opcija VTO ili inseminacija. Prvo postavljeno pitanje je da li je žena rađala pre 40. Ukoliko je odgovor potvrdan, statistički je veća verovatnoća da će do trudnoće brže doći. Naučna je činjenica da broj jajnih ćelija nakon 40. znatno opada, ali doktorka podseća - dovoljna je jedna za uspešno začeće. Bez obzira na to koliko žena ima godina, potrebno je uraditi:

  • Hormonski status
  • Kod endokrinologa proveriti stanje štitaste žlezde - ukoliko problem postoji, adekvatna terapija biće važna za začeće i tok trudnoće.
  • Uraditi test na insulinsku rezistenciju - ukoliko IR postoji, redovna umerena fizička fizička aktivnost i odgovarajuća ishrana (redovna uobročenost uvek u isto vreme: doručak pola sata nakon buđenja, ručak i dve užine na tri sata, bez grickanja između. Ishrana treba da bude bez šećera, aditiva i belog testa)

Ovo su, uopšteno, testovi koje doktorka preporučuje svima koji žele trudnoću, a posle 40. se može uraditi i:

  • AMH test-Anti-Milerov hormon, kojim se utvrđuje broj jajnih ćelija. Ovaj test se može raditi u bilo kom periodu tokom ciklusa i može poslužiti da se oceni da li je broj u redu nakon nekog perioda pokušaja prirodnog začeća. Recimo, posle šest meseci već je potrebno uključiti u obzir stimulisanu inseminaciju ili VTO.
  • Od dodatnih testova potrebno je da oba partnera urade briseve. Žena je potrebno da uradi cervikalni, vaginalni bris, oba partnera testove na ureaplazmu, mikopazmu i hlamidiju. Takođe, redovan ginekološki pregled kod žene, koji podrazumeva Papa test i kolposkopiju se traži uvek da bi lekari bili sigurni da pacijentkinja ulazi u trudnoću bez zdravstvenih problema i infekcija. Ukoliko je žena bila sklona čestim infekcijama, doktorka savetuje da se uradi i TORCH test.
  • Podrazumeva se da je partner uradio urološka ispitivanja, spermogram i uveo određene promene ukoliko je lekar sugerisao suplementaciju, terapiju...
  • Prilikom ultrazvučnog pregleda treba obratiti pažnju da li postoje endometrijalni polipi, oni su čest problem, lako rešiv, ali dok se ne uklone mogu biti prepreka začeću. Ukoliko polipi postoje, potrebno je histeroskopski ih ukloniti.
trudnoća, trudnica Foto: Shutterstock

Kako do trudnoće

Čak i osim što se žene prvenstveno pitaju da li su prestare da bi zatrudnele, mnoge pacijentkinje će svoje lekare i sebe upitati da li je 40 godina prestaro za bebu i podizanje deteta.

Pored prirodnog pada plodnosti, još jedan izazov sa kojim se suočavaju žene starije od 40 godina, jeste i to što će mnogima biti dijagnostikovana druga stanja koja mogu izazvati komplikacije u trudnoći i/ili više poteškoća da zatrudne. Primeri su gojaznost, visok krvni pritisak, dijabetes, poremećaji štitaste žlezde, fibroidi i endometrioza.

Žene sa drugim zdravstvenim stanjima treba da se uvere da njihovi lekari znaju da one pokušavaju da zatrudne kako bi mogle da optimizuju svoje zdravlje kako bi se pripremile za trudnoću.

A doktorka Slavica Vasiljević preporučuje i dodatne dijagnostičke metode.

- Zbog manjeg broja jajnih ćelija možda bih preporučila da se uključi folikulometrija. To je praćenje plodnih dana na ultrazvuku. Ona se radi osmog dana ciklusa (prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacije) i na osnovu nje možemo ciljano imati odnos u plodnim danima. Ukoliko nakon tri meseca praćenja folikula do trudnoće ne dođe, pacijentkinju bih uputila na ispitivanje prohodnosti jajovoda.

Kvalitetna suplementacija multivitaminima na osnovu rezultata pacijentkinje kao i suplementacija vitaminom D je važna i preporučljiva, dodaje dr Vasiljević.

- Za začeće u svim godinama bitna je opuštenost i rasterećenost, a to nije uvek lako postići. U našoj ordinaciji radimo akupunkturne tretmane koji na prirodan način povećavaju verovatnoću začeća jer istovremeno utiču na više faktora: prokrvljenost materice, stimulaciju rada jajnika, balans hormona, kvalitetan san i duboko opuštanje - ističe naša sagovornica.

Rizici o kojima treba razmisliti

- Ovde bih se ogradila i rekla da tok trudnoće zavisi mnogo od opšteg stanja organizma žene, koliko god godina ona imala, kvalitetnih i zdravih navika i redovnih kontrola, tako ne bih preterano izdvajala ni trudnice koje imaju preko 40 godina. Pored možda nešto češćih kontrola najbitnije je ponašati se opušteno, rasterećeno i trudnoću nositi sa radošću. Sada je takvo vreme da se svim trudnicama preporučuju prenatalni testovi, koji su važni i u ovom slučaju.

Zrele trudnoće imaju svojih prednosti

Istina je da su trudnoće nakon 35. i fizički izazovi porođaja i majčinstva možda veći, ali svako doba nosi svoje prednosti.

Doktorka Vasiljević ističe da. ukoliko već imate dece, bićete mnogo opušteniji sa svakim sledećim.

- Četrdesete donose ili bi bar trebalo da donose, emotivnu stabilnost, mudrost, iskustvo koje i te kako može pomoći da se uživa u trudnoći i majčinstvu. Isto tako moram da kažem da porođaji nakon 40. odlažu menopauzu i podmlađuju duh i telo.

Naša sagovornica nam napominje da će ginekolozi obično savetovati porođaj carskim rezom ali opet, i to zavisi od psihofizičkog stanja trudnice, da li je rađala pre toga i slično.

- Biti majka u bilo kom periodu života velika je radost i blagoslov, i ako imate želju - moj odgovor je apsolutno da! Prošle godine obradovala nas je vest da je naša pacijentkinja u 52. godini rodila zdravu i naprednu devojčicu. Srećni smo zbog nje i svake majke kojoj se ispuni želja da na ovaj svet donese i odneguje novi život. Veliko DA za to - zaključuje doktorka Slavica Vasiljević, ginekolog.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija o VTO: Stručnjaci daju odgovore na sva pitanja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba