Žene poludele za ovim trikom: Ulje više ne prska ni kap, zaboravite na ribanje šporeta

M. M.
M. M.  
  • 0

Ako ste ikada pržili luk, krompiriće, meso ili uštipke u trenucima kad žurite, onda znate onu scenu koja svima kvari raspoloženje - ulje počne da prska, a vi morate da se povlačite unazad dok šporet izgleda kao ratna zona. Nakon toga više vremena provedete u ribanju nego u samom kuvanju.
Upravo zbog toga ovaj trik za prženje bez prskanja ulja poslednjih dana obožavaju domaćice širom regiona. Jednostavan je, radi svaki put i pretvara kuvanje u čist užitak.

Čim ga jednom probate, pitaćete se kako ste uopšte pržili bez njega.

Zašto ulje uopšte prska? Pravi krivac je - voda

Mnoge žene misle da ulje prska zbog previsoke temperature, loše tiganja ili vrste hrane koju spremaju. Ali prava istina je mnogo jednostavnija:
ulje prska zbog kapljica vode.

Čim i najmanja količina vlage dotakne vrelo ulje, ona se u deliću sekunde pretvara u paru, napravi malu „eksploziju“ i pošalje kapljice ulja svuda unaokolo. Zato je dovoljno i malo zamrznutog krompira ili vlažne salvetice da napravi haos.

A rešenje? Neverovatno jednostavno.

Trik koji radi 100%

Pre nego što ubacite hranu u tiganj, uradite samo jednu stvar:

u zagrejano ulje ubacite prstohvat soli ili brašna.

Ovaj mali trik:

  • sprečava formiranje vodenih kapljica
  • značajno smanjuje prskanje
  • čini da se hrana prži ravnomernije
  • ostavlja šporet potpuno čist

Zato žene masovno pišu da su spasle živce, vreme i tiganje.

Ako ne želite brašno - probajte ova jednostavna rešenja

Postoji nekoliko trikova koje možete koristiti ako izbegavate so ili brašno:

  • ubacite par zrna kukuruza - upiće vlagu pre nego što dođe do prskanja
  • dodajte mali komadić hleba - deluje kao sunđer za vlagu
  • pržite u tiganju sa dubljim ivicama ili koristite mrežasti poklopac
  • za zdraviju opciju probajte kokosovo ulje, koje prirodno manje prska

Svi ovi trikovi funkcionišu, ali so i brašno i dalje su broj jedan zbog jednostavnosti.

Lonac ključalog ulja, ključalo ulje Foto: Shutterstock

Prženje bez stresa: Više hrskavosti, manje čišćenja

Kada savladate ovaj trik, kuhinja više neće biti mesto talačke krize već mesto uživanja.
Hrana ostaje hrskava, ulje mirno „radi svoj posao“, a šporet izgleda kao da ništa niste ni pipnuli.

I što je najbolje - čitav proces prženja postaje brži, sigurniji i daleko prijatniji.

Probajte već sutra. Razlika je toliko vidljiva da ćete se zapitati zašto niste ovo radili ranije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trik pomoću kog će zadnja strana vašeg tiganja ponovo zasijati

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle