• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cena neinvanzivnog prenatalnog testa "odbija" mnoge buduće majke, ali evo zašto je on ključan

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Republici Srbiji danas postoje neinvazivni premium prenatalni testovi (NIPT) koji se uzimaju iz majčine krvi, ali se rade u privatnim ustanovama i njihova cena se kreće od 500 do 1000 evra

  • 0
Trudnica doktor bolnica Foto: Shutterstock

Trudnoća je vreme velikog iščekivanja i anksioznosti. Možda brinete da će vaša beba imati zdravstvenih problema, pogotovo ako u porodičnoj anamnezi imate određene hronične bolesti.

Moderan vek iznedrio nam je mogućnost prenatalnog testa koji vam daje uvid u kompletnu prognozu zdravstvenog stanja vaše buduće bebe.

Vrste prenatalnog testiranja

Dva glavna tipa prenatalnog testiranja su skrining i dijagnostički testovi.

Prenatalni skrining testovi mogu da identifikuju da li je veća ili manja verovatnoća da će vaša beba imati određene urođene mane, od kojih su mnoge genetski poremećaji. Ovi testovi uključuju testove krvi, specifičnu vrstu ultrazvuka i prenatalni DNK skrining bez ćelija. Prenatalni skrining testovi se obično nude tokom prvog ili drugog trimestra. Ali, oni ne mogu dati konačnu dijagnozu.

Ako rezultati ukažu na povećan rizik od genetskog poremećaja, vaš zdravstveni radnik će razgovarati sa vama o rađenju dijagnostičkog testa.

Prenatalni dijagnostički test je jedini način da budete sigurni u detalje. Neki dijagnostički testovi, kao što su uzorkovanje horionskih resica i amniocenteza, nose mali rizik od pobačaja.

Kod Daunovog sindroma i u nekim drugim stanjima, merenje nuhalne translucencije je veće nego obično. Ovo se obavlja u prvom tromesečju.

Tokom vašeg drugog tromesečja, zdravstveni radnik će ponuditi još jedan test krvi koji se zove četvorostruki ekran. Ovaj test meri nivoe četiri supstance u vašoj krvi. Rezultati ukazuju na rizik od nošenja bebe koja ima određena hromozomska stanja, kao što je Daunov sindrom. Test takođe može pomoći u otkrivanju defekata neuralne cevi - ozbiljnih abnormalnosti mozga ili kičmene moždine, prenosi "Mayoclinic".

Da li treba da se odlučite za test?

Rezultati testova u okviru standardnog opsega mogu ublažiti vašu anksioznost. Međutim, ako prenatalno testiranje pokaže da vaša beba možda ima urođenu manu, mogli biste se suočiti sa mučnim odlukama, kao i sa pitanjem da li da nastavite trudnoću.

Prenatalni skrining nije savršen. Stopa netačnih rezultata, poznatih kao lažno negativni ili lažno pozitivni rezultati, varira od testa do testa. Odmerite rizike prenatalnih testova, kao što su anksioznost, bol ili mogući pobačaj, u odnosu na vrednost poznavanja rezultata. Odluka o prenatalnom testiranju zavisi od vas.

U Republici Srbiji danas postoje neinvazivni premium prenatalni testovi (NIPT) koji se uzimaju iz majčine krvi, ali se rade u privatnim ustanovama i njihova cena se kreće od 500 do 1000 evra.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Željka je majka hrabrost: Rizikovala život da bi postala majka! Danima bila trudna na kiseoniku

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba