• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Između ovih beba je tri nedelje razlike, a rođene su istog dana, kako to? Njihovoj mami desilo se čudo

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U medicini za novu trudnoću, koja se dešava kada je žena već trudna postoji poseban termin

  • 0

Rebeka Roberts iz Velike Britanije bila je tokom 2021. godine u 12. nedelji trudnoće u trenutku kada je postala pravo medicinsko čudo.

Na svom trećem redovnom ultrazvuku pomno je pratila reakciju medicinske sestre koja je nepomično gledala u ekran zabrinutog izraza lica.

„Mislila sam da se dogodilo nešto strašno“, priseća se Rebeka.

Ali, vesti su bile daleko od loših, samo malo neobične. Ono što je sestra videla na ultrazvuku bilo je iznenađujuće samo zbog činjenice da se retko dešava.

To je događaj koji se zove superfetacija - fenomen da žena zatrudni dok je već trudna. I upravo se to dogodilo Rebeki Roberts.

Superfetacija je kada se druga trudnoća implantira nekoliko dana ili nedelja nakon prve trudnoće. Novo jaje se oplođuje novom spermom.

Ipak, zabeleženi su pojedinačni slučajevi superfetacije. Nova jajna ćelija je oplođena i odvojeno implantirana u zid materice danima ili nedeljama nakon prve implantacije.

Žena može da zatrudni dok je trudna

Na svom trećem UZ, Rebeka je otkrila da je ponovo blagoslovena. Tri nedelje nakon što je začela sina Nou, začela je drugo dete, svoju ćerku Rozali. Rodila bi dve bebe - super blizance!

- Nisam mogla da verujem. Toliko sam se tresla da su morali da me vode niz hodnik da ne bih pala na pod.

Zatrudneti tokom trudnoće je izuzetno retko, ali se dešava, u stvarnom životu, ne samo na filmovima. Razlog je taj što, kada žena zatrudni, telo prirodno počinje da pravi hormonske i fizičke promene kako bi sprečilo dalje začeće. Dakle, kada dođe do superfetacije, to je obično kod žena koje su imale VTO. Ali to nije uvek slučaj, kao kod Rebeke.

Rebeka i njen partner Ris dobili su ovaj poseban blagoslov i prihvatili ga svim srcem, iako se porodila prerano, u 33. nedelji. Druga beba, Rozalija, više nije pravilno rasla u materici.

Noa je bio težak dva kilograma, a Rozalija je bila još sitnija, teška oko 1100 grama. Zbog ovoga, doktori su Rozali smestili u specijalnu bolnicu, dok je Noa bio smešten na intenzivnu negu.

- Slomilo mi se srce što su razdvojeni. Bilo je užasno - rekla je mama.

Mala Rozali voli da prkosi izgledima, od samog svog začeća. Malena se žestoko borila i posle 95 dana bila je dovoljno jaka da se pridruži svom bratu kod kuće.

Između Noe i Rozali više ne postoji nikakva razlika u napretku, a mama Rebeka je posle njih dobila još jedne blizance.

(Ona.rs/Today)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sanja Kužet podelila nestvarne kadrove iz doma

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba