• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Rekli su mi da nosim blizance, a onda su mi saopštili jezivu rečenicu koja me je traumatizovala"

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lari Istvud predstojao je jako težak put

  • 0
Trudnica Foto: Shutterstock

Lari Istvud (36) su rekli da je trudna sa blizancima šest nedelja, ali je bila skrhana vešću kada je saznala da je izgubila jednog od njih na osmonedeljnom skeniranju. Rečeno joj je da ima blizanačku molarnu trudnoću.

Žena se prisetila nevolje kada joj je dijagnostikovana jedna od najređih trudnoća na svetu nakon što je otkrila da je jedan od njenih "blizanaca" zapravo kancerogeno tkivo. Međutim, sa 12 nedelja, Lara i njen partner Danijel Tarner (43), fizioterapeut, dobili su još šokantniju vest: njeno telo nije ponovo apsorbovalo preminuli fetus.

Lekari su joj dijagnostikovali trudnoću blizanaca, retko stanje koje utiče na razvoj jajne ćelije, što znači da su i beba i placenta ugroženi. Savetovana da razmisli o raskidu, Lara je, oslanjajući se na svoje iskustvo medicinske sestre, insistirala da dobije drugo mišljenje, piše "Mirror".

Tada je obaveštena da ima delimičnu molarnu trudnoću sa koegzistirajućim blizancem - izuzetno redak slučaj zbog oplodnje jajne ćelije sa dve sperme, što je dovelo do dodatnog skupa hromozoma.

- Ožalostila sam onog koga više nema. Nisam htela da jedem. Ali bila sam veoma svesna da ne možeš da ne jedeš jer imaš još jednu. Bio je to takav sukob emocija - rekla je Lara.

Sa samo 44 poznata slučaja širom sveta, njen lekar ju je učinio svesnom jedinstvenosti njene situacije. Uprkos rizicima, uključujući mogućnost da mrtvo placentno tkivo postane kancerogeno, Lara je odlučila da nastavi sa trudnoćom.

Sada u 36. nedelji, ishod za nju i njenu bebu ostaje neizvestan do porođaja.

- Da nisam bila lekar i da nisam brinula o pacijentima sa molarima, mislim da bih donela odluku da prekinem. To je bilo samo zbog moje tvrdoglavosti i mog instinkta. Nadam se da ću dobiti zdravu bebu i da će sve biti vredno toga - iznela je svoje utiske Lara.

Lara i Danijel, inače roditelji trogodišnjeg Olivera, su bili presrećni kada su u februaru ove godine saznali da čekaju blizance, posebno nakon što su pretrpeli tri gubitka. Međutim, Lara je počela da pati od krvarenja i bola, ali su joj snimci delovali normalno, otkrivajući dva otkucaja srca.

Posle 12 nedelja, Lara se pripremila za još jedno skeniranje, nadajući se da će prevazići gubitak i fokusirati se na preživelu bebu.

U maju 2024. podvrgnuta je proceduri uzorkovanja horionskih resica, koja je potvrdila njenu dijagnozu, ali je takođe izložila riziku da izgubi živu bebu, posebno u dve nedelje posle toga. S obzirom na to da bi se posteljica obično testirala posle uklanjanja, Lara se suočavala sa jedinstvenim izazovima dok je nastavila sa trudnoćom.

- Imam endometriozu. U pet trudnoća izgubila sam četiri bebe. Pitala sam 'da li postoji šansa da nastavim?' - rekao je da. Bila je moja odluka da nastavim i da se izložim riziku - jasna je bila Lara.

Lara, koja se suočava sa jedinstvenim izazovom trudnoće, možda će imati priliku da se porodi prirodnim putem jer je njena beba pomerila preminulu placentu u stranu. Medicinski tim još nije odlučio da li će proći prirodni porođaj ili carski rez. Posle porođaja, placenta će biti pregledana u specijalističkom centru. Lara će se redovno podvrgnuti testovima urina i krvi kako bi se proverili znaci raka, što bi moglo da zahteva hemoterapiju u trajanju od četiri do šest meseci.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana je dobila bliznakinje sa 46 godina, kada je mislila da više za to nema šanse

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba