U različitim delovima sveta se pripremaju različite vrste hlebova, peciva i pogača za najveći hrićanski praznik - Vaskrs. U Srbiji je to obično pogača, a domaćice se posebno potrude da ona za ovaj praznik bude svečana i sveže pripremljena.
Donosimo vam recept za pogaču koja vam neće oduzeti previše vremena, a biće veoma efektna. Ovako jednostavne, a ipak ukusne su pripremale naše bake.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 500 ml mleka
- 3 jajeta
- 1 dl ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika soli
- 150 g putera
- 1 kesica suvog kvasca
- susam za posipanje
Priprema:
U toplo meko sipajte kvasac i šećer, pa ostavite na toplom desetak minuta da se kvasac aktivira. Kada je kvasac narastao, dodajte ulje, dva jajeta, so i sirće, pa sve dobro umutite.
U tečnu smesu sada postepeno dodajte brašno i mesite rukom ili miskerom sa nastavcima za testo. Testo treba da bude glatko i da se odvaja od zidova posuda.
Napravite kuglu od testa, stavite ga u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite da narasta na toplom mestu minimum sat vremena.
Nadošlo testo premesite, razvijte ga na pouljenoj površini u deblji pravougaonik, pa celu površinu premažite omekšalim puterom. Pravougaonik podelite na dva dela, pa svaki savijte u rolat.
Potom oba rolata prepletite jedan u drugi i savijte u krug. Ovako formiranu pogaču prebacite u podmazani okrugli pleh i ostavite ponovo da narasta oko pola sata.
Pred pečenje pogaču premažite razmućenim jajetom, pospite semenkama susama i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.
U središnjem delu pogače će se formirati udubljenje u koje možete da stavite ofarbana jaja.
Pogaču kidajte toplu i uživajte u ukusu.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.