• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko dugo vaskršnja jaja smeju da stoje na stolu i da li su bezbedna za jelo?

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog toplog vremena, treba posebno voditi računa

  • 0
uskršnja jaja, uskrs, farbanje jaja Foto: Pixabay.com

Za Veliki petak se svi maksimalno fokusiramo na ukrašavanje jaje, njihovo bojenje i ulepšavanje. Toliko se ponekad unesemo da se zabrojimo pa ofarbamo i veći broj jaja nego što smo planirali. I onda se zapitate: šta da radim sa tolikim jajima?

Čak i da razmenite jaja, sigurno je da će vam neka ostati čak i po nekoliko dana po završetku vaskršnjih praznika. Da li je bezbedno jesti ih i gde treba da ih držite?

Prema rečima Veronike Fafle koja radi u Upravi za hranu i lekove, tvrdo kuvana jaja je bezbedno jesti "ako su ohlađena u roku od dva sata posle njihovog kuvanja", piše "Southern living".

Međutim, prema FDA (Uprava za hranu i lekove SAD), bakterije mogu da počnu da se razmnožavaju ukoliko jaja stoje na sobnoj temperaturi posebno ako su ljuske napukle. Preporuka je da se jaja čuvaju i jedu sedam dana po njihovom kuvanju, a mogu se čuvati u frižideru sa ili bez ljuske, svejedno je. Ukoliko ne želite da ih držite u frižideru, onda jaja sa ljuskom zatvorite u posudu sa hermetičkim poklopcem i van frižidera ili ih jednostavno držite u "otvorenoj" posudi.

Ono što se ne preporučuje jeste da ih zamrznete, bez obzira da li su u ljusci ili ne jer neće imati dobar ukus: postaće vodenasta jaja dok će belanca biti tvrda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo Hram Vaskrsenja Hristovog u Valjevu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Vaskrs