Jelovnik za Veliki petak: 3 posna obroka koja će oduševiti i najprobirljivije, brzo, lako i ukusno

B. P.
B. P.  
  • 5

Pravoslavni i katolički vernici sutra obeležavaju Veliki petak, dan za koji se vezuje farbanje jaja, ali i za koji je karakteristična posna trpeza. Na ovaj dan se uzdržavamo do mrsne hrane i pića, pa je zato jelovnik nešto drugačiji.

Ovo je ujedno i pretposlednji dan Vaskršnjeg posta, a u nastavku vam dajemo ideju za jelovnik za Veliki petak i kako na najbrži način da zadovoljite želje i ukuse ukućana.

mekike Foto: Shutterstock

Mekike

Sastojci za mekike:

  • 200 ml mlake vode
  • 350 g brašna
  • kocka kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja za testo

Priprema mekika:

U mlaku vodu razmutite kvasac, pa dodajte malo šećera i soli, promešajte, pospite kašikom brašna i ostavite na toplom da počne da deluje oko 10 minuta.

Dodajte prosejte brašno, pa dodajte u činiju sa kvascem, potom dodajte ulje, ostatak soli i šećera i sve dobro promešajte i zamesite. Kad dobijete glatko testo, pokrijte krpomn i ostavite da nadođe, oko pola sata.

Pobrašnite radnu površinu i razvucite testo oklagijom.

Secite oblik mekika po želji, pa pržite u dobro zagrejanom ulju jednu po jednu. Kada mekike budu gotove, ređajte ih na ubrus kako bi se ocedile od ulja.

Mekike su spremne, uživajte!

pečeni šaran, pohovani šaran, riba, posna večera, jelovnik za veliki petak Foto: Shutterstock

Pečeni šaran sa rižotom od povrća i salatom

Sastojci za pečenog šarana:

  • 8 kriški šarana
  • 150 grama pirinča
  • Kesa povrća
  • Maslinovo ulje
  • 200 g prezli
  • Začini
  • Sveža zelena salata
  • Svež limun

Priprema pečenog šarana:

Ribu ostavite na sobnoj temperaturi pola sata, pa potom dobro usolite, uvaljajte dobro u prezle, stavite u rernu da se peče na 180 stepeni oko 45 minuta ili sve dok ne dobije zlatnu boju.

Za to vreme, obarite pirinač, procedite ga i ostavite sa strane. Povrće iz kese stavite da dinstate nekoliko minuta, ne treba mu mnogo, pa kada bude gotovo dodajte mu prohlađeni pirinač i začine po želji.

Ukoliko volite, možete dodati malo i kuvanog paradajza.

Kada šaran bude gotov, izvadite ga iz rerne i poslužite uz prilog.

Prijatno!

kuglice sa urmama Foto: Shutterstock

Kuglice od oraha i urmi

Sastojci za kuglice od oraha i urmi:

  • 100 grama mlevenih oraha
  • 200 grama urmi

Priprema kuglica od oraha i urmi:

Urme očistite od koštica, dobro ih izblendirajte, pa dodajte orahe i blendirajte dok se masa lepo ne sjedini. Gotovu smesu oblikujte u kuglice, stavite u papirne korpice pa u frižider, da se lepo stegnu.

Taman će biti gotove posle običnog ručka, da se osvežite zdravim desertom bez šećera.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za posne paprike sa heljdom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Vaskrs

Komentari

  • Penelopa

    17. april 2025. | 13:45

    Na Veliki Petak se posti isključivo na vodi. Ovaj jelovnik može za neki drugi posni dan.

    Podelite komentar

  • Ana

    17. april 2025. | 14:20

    Za vek, možda vek i po unapred, ljudi će se osvestiti. Praznici kao što su Božić, Vaskrs, Bajram, Jom Kipur, Divali, Vesak... izgubiće svoje značenje. Slaviće ih još samo ljudi iz predgrađa i sela, oni koji su živeli patrijarhalno, skromno ili siromašno. Možda još ponegde u Indiji, Nepalu, Bangladešu... i u Severnoj Koreji.

    Podelite komentar

  • sMiley

    17. april 2025. | 17:26

    Vecu glupost odavno nisam procitao, i to od doticne Ane ispod..

    Podelite komentar