• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pogledajte kako je vina iz Srbije nahvalio čuveni svetski stručnjak!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Možemo biti ponosni na vina iz Srbije. Jedan od najuticajnijih vinskih kritičara u svetu, enolog Robert Parker, po prvi put u istoriji objavio je ocene za vina iz naše zemlje, koja su se našla na visokim pozicijama na njegovoj listi

  • 3

Sub Rosa 2007, vodeće crveno vino jedne domaće vinarije, ocenjeno je veoma visokim 91 poenom. Ovo vino je stvoreno kao kupaža autohtonog prokupca i manjim delom kaberne sovinjona, a visoke ocene dobila su i druga vina iste vinarije. Župska Tamjanika 2011 ocenjena je sa 89 poena, isto kao i rajnski rizling Margus Margi 2009, dok je crvena Triada 2008 zaslužila 88 poena. Rezultati su objavljeni na zvaničnoj stranici magazina "Wine Advocate", na adresi www.erobertparker.com

Objavljene ocene i recenzije potpisao je Mark Skvajers, jedan od najiskusnijih Parkerovih saradnika. U svom opisu za vino Sub Rosa 2007 naveo je da je veoma kompleksno i intenzivno, finih voćnih aroma i snažnog završnog ukusa.

- Precizno napravljeno i impresivno vino, najverovatnije će stariti sa stilom i razvijati se na bolje narednih nekoliko godina – napisao je Skvajers, a prenosi B92.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/satit_srihin Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/satit_srihin

U pitanju je najveća i najmodernije opremljena Vinarija Budimir iz srca aleksandrevačke Župe, inače i jedna je od najuspešnijih srpskih vinarija, koja se fokusira pre svega na vina od autohtonih sorti groža, prokupca i tamjanike. Na čelu porodničnog posla stoji Budimir Zdravković, popularni deda Buda, najstariji i ujedno najiskusniji srpski vinar, po kome vinarija i nosi ime.

Foto-ilustracija: Foter.com Foto-ilustracija: Foter.com

Wine Advocate objavio je recenzije i za druga vina iz Srbije, pa je tako Portugizer 2013 iz iriškog Mačkovog podruma ocenjen sa 84, dok je Morava 2011 podruma Jelić iz Valjeva dobila 86 poena. Ovaj uspeh nastavak je niza visokih priznanja koja su vina iz Srbije dobila ove godine na ocenjivanjima u Londonu, Beču, Sloveniji i Nemačkoj.

Na sličan način je u junu odjeknula vest da je Regionalni trofej za najbolje crveno vino uticajnog britanskog magazina Decanter osvojila smederevska vinarija Janko za svoj Stari Zavet iz 2011. godine.

(Telegraf.rs / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • vinoljubac

    25. septembar 2014. | 20:19

    Ovih 91 poena je veliko koliko i svak zlatna medalja u sportu bilo kog našeg sportiste,

    Podelite komentar

  • Mikac

    25. septembar 2014. | 22:18

    Budimir vina vrhhh

    Podelite komentar