KAKO DA: Napravite prirodno sredstvo za pranje sudova koje nije kancerogeno!

Mnogi od vas sigurno razmišljaju o tome koliko su kupovni deterdženti za pranje sudova bezbedni za ljudski organizam. Reklame obećavaju da samo s jednom kapi deterdženta možete oprati gomilu sudova, čak i u hladnoj vodi. Nameće se pitanje kolika je koncentracija takvog deterdženta i kako ga posle isprati?

  • 4

Od hemijskih sredstava ne strada samo koža ruku. Dokazano je da se deterdžent za pranje sudova nikad ne može u potpunosti isprati, čak i posle temeljnog ispiranja u vrućoj vodi. Ostaci hemijskih jedinjenja neminivno dolaze u gastrointestinalni trakt čoveka, a našem stomaku ovakav “dodatak ishrani“ ništa dobro ne obećava.

Ali, Natalija Laketić odgovara na ključno pitanje: čime je bezbedno prati posuđe? Slična pitanja o bezbednosti korišćenja popularnih proizvoda postavlja sve više ljudi, koji počinju da razmišljaju o tome. Na sreću, postoje zaboravljeni recepti, koji zamenjuju ta “čudotvotna sredstva“, u cilju, pre svega, očuvanja svog zdravlja, zdravlja svoje dece i, naravno, očuvanja prirode.

Zato, koristite ovo sredstvo za pranje sudova. Univerzalno je i može se koristiti kako za pranje posuđa, tako i za održavanje kuhinjskih elemenata, sudopere i lavaboa, pločica u kupatilu, kade i WC šolje. Sadrži samo tri komponente, apsolutno je bezbedno za ljudsko zdravlje i ne izaziva alergiju. Priprema se jednostavno. A evo i recepta:

Sastojci:

- domaći ili dečji sapun – 50-60 gr

- vruća voda – 150 ml

- soda bikarbona – 2 supene kašike

- ručna mutilica, mikser ili blender

- nekoliko kapi eteričnog ulja po želji

Priprema:

Krupno izrendajte sapun. Dodajte vruću vodu i temeljno mutite ručnom mutilicom, mikserom ili u blenderu, dok smesa ne postane penasta i sapun se u potpunosti ne rastopi u vodi, što se dešava nakon 3-4 minuta. Zatim dodajte sodu bikarbonu i opet dobro promešajte. Kao rezultat dobićete nežnu pastu, koja liči na sufle. Po želji možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja, da dobije prijatan miris, na primer ulje pomorandže.

Ova pasta odlično pere sudove, lavabo, kadu, skida masnoću, a pločice sijaju kao nove.

U pastu možete dodati i slačicu u prahu (prodaje se u radnjama zdrave hrane), koja odlično rastvara i tvrdokornu masnoću. Slačica u prahu je veoma dobra za uklanjanje masnoće, a nju su koristile i naše bake. Slačicu dodajte u smesu sa sodom u razmeri 1:1 (pola sode, pola slačice). Ako dodajete slačicu, vode ide malo više, ali sve regulišete u procesu pripreme. Bitno je da dobijete kremastu smesu. Nakon pranja ovom pastom, tanjiri prosto “škripe“ od čistoće.

(Telegraf.rs / Femina / Natalija Laketić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    18. oktobar 2014 | 16:06

    Gde ja da nadjem ovu sto pere, to vi meni recite...

  • snezana

    19. oktobar 2014 | 10:50

    slacica i limuntus su idealna kombinacija,ja to stavljam u masinu za zudove

  • Chicha

    18. oktobar 2014 | 21:36

    Cedj,trice,kukuruzno brashno,kopriva,nana,origano,majkina dushica,.Svako kao zasebno sredstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA