• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo zašto pile nema ukus kao nekad (VIDEO)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrana koju jedemo u 21. veku drugačija nego pre 20 ili 30 godina. Paradajz je crveniji, ali bezukusniji, jagode lepše, ali nisu slatke, a piletina se lakše čuva, ali nikada nije bila neukusnija

  • 3

Svi patimo od nostalgije za onim što je prošlo, pa nam se ukusi iz detinjstva čine drugačijim. Ipak, u slučaju ukusa piletine, to je i stvarnost. 

Hrana koju jedemo u 21. veku drugačija nego pre 20 ili 30 godina. Paradajz je crveniji, ali bezukusniji, jagode lepše, ali nisu slatke, a piletina se lakše čuva, ali nikada nije bila neukusnija.

Kanadski naučnici su uzgojili tri pileta iz tri različite ere, kako bi uporedili njihove karakteristike. U pitanju su najčešće korišćene vrste u mesnoj industriji na američkom kontinentu iz 1957, 1978. i 2005. godine.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Sve su imale istu ishranu, odgajane su u potpuno istim uslovima, ali su izrasle u potpuno različite jednike.

"Najstarija" je imala manje od kilograma, ona sa kraja sedamdesetih je bila dvostruko teža, a ona koja se koristi danas bi, da je čovek, verovatno bilo nazvana "bolesno gojaznom".

Jasno je koja je proizvođačima najdraža, ali je jasno i da su decenije uzgoja posvećene samo povećanju zarade, prenosi "B92".

Novi uslovi na modernim farmama, sintetička ishrana i hiperprodukcija donele su drugačije, "profitabilne", "debele" piliće, ali ujedno i slabo pokretne jedinke, čije meso odavno nije bogato ukusom.

Na kraju, manji kvalitet je osnovna cena koju potrošač u 21. veku plaća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ezra

    16. novembar 2014. | 17:48

    Nista nije kao nekad ,niti ce bitice kao nekad

    Podelite komentar

  • Miki

    16. novembar 2014. | 18:04

    Jagode su isto crvene kao sto su i pre bile isto tako i paradajz jedina razlika je sto ga mi kad ga sami uzgojimo u svojoj basti ostavimo da lepo dozri i onda je i ukusno a kad to rade veliki trgovinski lanci sve se bere zeleno-poluzrelo i onda po potrebi kad im treba dozrevaju prisilno da bi imali u svako doba godine proizvod za prodaju. Sto se pileta tice tu se radi o malo drugacijoj stvari a to mje selekcijom su dobili novu rasu kokoske koja zadovoljava njihovim potrebama da za sto manje hrane potrosene dobiju najbolji porast a ukus zavisi i od hrane sa kojom se hrani zivotinja i u kakvim uslovima zivi.

    Podelite komentar

  • Andrej

    16. novembar 2014. | 17:39

    Ma da ,samo sto je kvalitet unisten od strane istih monopolista?!?Uvek ima na pijaci da se kupi kvalitetno kod ljudi koji godinama se bave sa tim poslom?!!

    Podelite komentar