Kako da ovog leta najbolje zaštitite dete

Povišene letnje temperature nepovoljno utiču na sve ljude, a posebno na malu decu. Da biste zaštitili svoje mališane svih opasnosti koje sa sobom nose vrućine, posebno ako planirate negde da otputujete, saznajte sve o merama bezbednosti

  • 1

Mala deca zahtevaju mnogo pažnje, naročio tokom visokih letnjih temperatura koje ne prijaju nikom, a posebno ne njima. Čak se i starijima dešava da padaju u nesvest i dehidriraju nasred ulice, što samo povlači za sobom činjenicu da mališani tokom paklenih vrućina  moraju imati poseban tretman. Bez obzira na to da li ostajete u gradu ili planirate da idete na letovanje, neke mere bezbednosti moraju da se poštuju kako biste izbegli neprijatne situacije kod svoje dece. 

Deca ni u plićaku ne smeju da budu sama

Deca mlađa od četiri godine mogu da se utope i u vodi dubokoj svega desetak centimetara, upozoravaju stručnjaci. Zato ih ne smete ni minut ostavljati bez nadzora u plićaku, gumenom bazenu ili kadi, pa čak i ako znaju da plivaju. Ako je dete pohađalo časove plivanja, to roditeljima može da stvori lažnu sigurnost, a ne mora da znači da će dete znati da se snađe u opasnosti.

Nije na odmet i deci objasniti kako da se ponašaju u takvim situacijama. Veoma je bitno da ne paniče i da počnu da mašu rukom kako bi dozvali nekoga. Ako postoje spasioci na plaži ili bazenu, roditelji bi trebalo da upute decu da plivaju u njihovoj blizini.

Prsluci za plivanje bolji su od mišića i šlaufa

Deca koja ne znaju da plivaju trebalo bi da nose prsluke za plivanje, a ne mišiće ili šlaufe dok su u vodi. Prsluk za plivanje potreban je i deci koja znaju da plivaju, a koja se kupaju u jezeru ili reci.

Toplotni udar najčešće pogađa malu decu

Ako se deca igraju napolju tokom paklenih vrućina, povremeno treba da napravite pauzu i da proverite jesu li žedna, umorna ili imaju simptome toplotnog udara. Decu nikada ne treba ostavljati u automobilu na vrućini, čak ni na kratko.

Ljuljaške mogu da izazovu opekotine

Vodite li dete na igralište ili u park, opipajte ljuljaške, tobogane i druge sprave za igranje pre nego što pustite dete da se igra na njima. Metalni delovi tih sprava mogu se jako zagrejati na suncu i izazvati opekotine.

Krema za zaštitu od sunca često nije dovoljna

Čak i uz kreme s visokim zaštitnim faktorom postoji opasnost od opekotina ako je kremi istekao rok, ako ste je pogrešno naneli ili se isprala. Kremu je potrebno nanositi svakih nekoliko sati, a glavu treba zaštititi kapom ili šeširićem od laganog materijala. Važno je da faktor bude barem 50. Od pouzdanih krema, na našem tržištu za bebe postoji "mustela", dok se za decu preporučuje "ladival".

( T.M. / 24sata.hr )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA