Žene mnogo teže podnose mamurluk

Pripadnicama nežnijeg pola daleko je teže da se oporave od noćnog izlaska tokom kojeg su konzumirale alkohol nego muškarcima

  • 0

Iako alkohol može da posluži kao odličan sedativ, nažalost, tokom spavanja ova supstanca utiče na to da se budimo usred noći ili da imamo nemirne snove. Samim tim, nakon buđenja, mamurni smo i nismo ni za šta. Ipak, ovaj problem daleko više pogađa dame.

Stručnjaci sa Odeljenja za neuropsihijatriju Mičigen univerziteta regrutovali su 93 zdrave odrasle osobe, 59 žena i 34 muškaraca, uzrasta između 20 i 29 godina. Oni su imali zadatak da uveče, između pola devet i deset sati, piju alkoholna pića sve dok ne bi osetili da su pripiti. Tokom noći, naučnici su nadgledali kvalitet njihovog sna od 11 uveče do sedam ujutru. Ispitanici su pre odlaska u krevet i nakon buđenja popunjavali upitnik.

Ispostavilo se da su žene koje su prethodno veče potegle čašicu imale lošiji san, manje su spavale i budile se češće. Kod muškaraca ovo nije zabeleženo u tolikoj meri.

- Ovakve razlike najverovatnije su povezane s drugačijim načinom na koji metabolizam kod žena i muškaraca podnosi i prerađuje alkohol – objasnio je profesor autor istraživanja Tod Arnet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA