Evo zašto je dobro biti vegetarijanac

  • 5

Neki stručnjaci smatraju da vegetarijanski način ishrane ima pozitivan efekat na nivo krvnog pritiska, ali do sada nema jednoglasnog zaključka. Da bi istražili da li vegetarijanska ishrana doprinosi zdravlju srca, japanski naučnici su sproveli meta-analizu 39 studija koje su uključivale ukupno 21.600 ispitanika.

Autori studije zaključili su da vegetarijanci u proseku imaju niži krvni pritisak od osoba koje uključuju meso u ishranu, niži indeks telesne mase, niži unos zasićenih i trans masnih kiselina, viši unos vlakana, niži unos natrijuma (soli)... Sve navedene komponente povezuju se sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Foto-ilustracija: Foter/Keith Weller, USDA ARS Foto-ilustracija: Foter/Keith Weller, USDA ARS

Naučnici naglašavaju da je potrebno istražiti povezanost između pojedinih nutrijenata u ishrani s krvnim pritiskom, ali smatraju da je ovim istraživanjem dokazano da vegetarijanska ishrana može da doprinese zdravlju srca. Inače, vegetarijanska ishrana se može definisati kao pretežni unos namirnica biljnog porekla u kombinaciji s mlekom i mlečnim proizvodima i ribom, dok se meso najčešće u potpunosti isključuje iz jelovnika.

Zdrava hrana, Hrana, Ishrana

S druge strane, studija objavljena u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" bavila se analizom 100 naučnih studija koje su ispitivale rizike od deficita vitamina B12. Autori studije ističu da ljudski organizam nije u mogućnosti da iskoristi vitamin B12 u obliku prisutnom u biljkama.

Foto: In.gov Foto: In.gov

Kod starijih osoba česte su bolesti gastrointestinalnog sistema pri čemu ne dolazi do normalne apsorpcije vitamina B12 iz hrane, zbog čega kod vegetarijanaca, vegana i starijih osoba može doći do deficita vitamina B12. Namirnice poput jaja, mleka, mesa i ribe bogate su vitaminom B12 pa je ključno odabrati namirnice koje sadrže bioraspoloživ oblik tog vitamina koji se apsorbuje u potrebnim količinama u organizmu.

Foto-ilustracija: Wikimedia/Agricultural Research Service Foto-ilustracija: Wikimedia/Agricultural Research Service

Autori studije preporučuju vegetarijancima i veganima povećani unos fermentiranih proizvoda i gljiva, a starijima unos obogaćenih proizvoda, riba i morskih plodova da bi zadovoljili preporuceni dnevni unos vitamina B12.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Milos

    12. mart 2014. | 10:36

    Super tekst!

    Podelite komentar

  • MikiGrobar

    12. mart 2014. | 10:43

    Stop unistavanju biljaka!!! Ja predlazem da se osnuje drustvo za zastitu istih :-D

    Podelite komentar

  • Vegan

    12. mart 2014. | 22:02

    Jaja i mleko su tecno meso dakle efekat je isti. Istrazivanja sprovedena za mleko po zemljama gde se najvise konzumira je pokazqlo i najveci broj obolelih od osteroporoze jer je npr kravlje mleko najstetnije po coveka, krava ima mleko za svoju mladuncad koja se isto razvijaju u velike zivotinje isto kao sto je ljudima potrebno mleko samo dok je beba,dok sisa, dok se razvija. Zato je i pretesko za nase kosti,i zato se lome, krave su snazne zivotinje a opet ne piju mleko, vec jedu bilje tako da malo sami povezite ocigledne proste stvari. A jaja su pileca menstruacija i jako su nezdrava to je tecni holesterol. Ja nista od toga ne konzumiram jos od osnovne skole i evo vec je prosla decenija usput sam saznala mnogo bitnih stvari, odgledala najveca medicinska istrazivanja i studije koje dokazuju da je veganstvo najzdravija ishrana za coveka, pretezno sirova hrana

    Podelite komentar