Alis Parker je bila vizionar pametne kuće: Šta znamo o ženi koja je izumela sistem centralnog grejanja na gas

Vreme čitanja: oko 3 min.

Privredna komora Nju Džerzija ustanovila je nagrade Alis H. Parker za žene lidere u inovacijama kako bi odala počast ženama koje koriste svoj „talenat, naporan rad i razmišljanje „van okvira“

Foto: Smithsonian Institution

Sistem centralnog grejanja danas je podrazumevajući za moderno opremljen dom, ali i do tog izuma neko je morao doći. Bila je to Alis Parker, žena o kojoj se veoma malo zna, a skorija istraživanja kazuju da je i ono što se zna vrlo moguće pogrešno. Naime, otvoreno je pitanje pogrešnog identiteta, kao i pogrešno pripisanog izuma.

Njen inovativni dizajn, koji je nazvala „peć za grejanje“, 23. decembra 1919. dobio je patent broj 1,325,905. Nikada nije pušten u komercijalnu proizvodnju, ali i dalje predstavlja revolucionarni napredak u udobnosti u zatvorenom prostoru.

Rođena je 1895. godine, u Moristaunu, u Nju Džersiju, gde je i odrasla. Neki podaci navode da se školovala na Akademiji Univerziteta Hauard, srednjoj školi pri univerzitetu. Prema podacima iz popisa, Alis Parker je bila kuvarica u kuhinji u Moristaunu, dok je njen muž bio batler. Datum njene smrti nije poznat, a kao godina kada je stradala od požara ili toplotnog uzima se 1920.

Portala Energynews.us i autoraka Odri Henderson uvode novine u biografiju žene čiji izum danas svi koristimo i koji je najavio funkcionisanje pametne kuće. Sporna je i fotografija za koju se smatra da predstavlja njen link. Pomenuta autorka naglašaava da je u pitanju bela žena rođena pet godina nakon što je patent odobren.

Kako se navodi, to saznanje bi promenilo mnogo toga.

"Kao crnkinja koja je živela i radila pre modernog pokreta za građanska prava i pre nego što su žene dobile pravo glasa, Alis Parker predstavlja još jednu „skrivenu figuru“ u nauci kao što je NASA matematičarka Ketrin Džonson i drugi. Njeno odsustvo kao istaknutije prisustvo govori o stalnoj potrebi da se pozabave preprekama koje održavaju nedostatak žena i obojenih ljudi u nauci - rekao je dr Rabiah Maias iz Muzeja nauke i industrije u Čikagu.

U odavanju počasti Alis Parker, spisateljica Melisa Gouti baca sumnju na često korišćenu Parkerovu fotografiju, napominjući da „izgleda da je to bela žena u odeći koja više sugeriše na 1940-e ili 1950-te“ i da je „očigledno drugačija osoba.”

Kako je proces za podnošenje patentne prijave patenta rigorozan i zahtevan, sa mnogo potencijalnih zamki, patentno jasno objašnjenje dizajna, zajedno sa njegovim dobro izvedenim crtežima, to sugeriše da je Alis H. Parker koja je podnela sofisticiranu prijavu za patent za svoju „peć za grejanje“ bila obrazovana i veoma inteligentna, navodi pomenuta autorka.

Iako danas ne znamo tačno kako je ova mudra žena izgledala, važno je da imamo njena dostignuća. Od žene koja je smatrala da kamin nije dovoljan da zagreje nju i njen dom tokom hladne zime nastao je pantent bez koga se danas gotovo ne može. Dizajnirala je prvu gasnu peć koja se napajala prirodnim gasom i prvi sistem grejanja koji sadrži individualno kontrolisane vazdušne kanale koji su ravnomerno raspodelili toplotu po celom delu.

Njen sistem grejanja koristio je nezavisne gorionike koji su uvlačili hladan vazduh i prenosili toplotu kroz izmenjivač toplote. Njen pronalazak se objašnjava kao jedinstven jer je bio oblik "zonskog grejanja", gde temperatura može biti umerena u različitim delovima zgrade.

Izum Alis Parker dodatno je bezbednoso poboljšan, te je smanjio rizik od požara u kućama ili zgradama tako što je eliminisao potrebu da kamin gori preko noći. Njena idej o peći koja se koristi sa modifikacijama kako bi se eliminisala zabrinutost za bezbednost, inspirisala je i dovela do funkcija kao što su termostati, zonsko grejanje i peći sa prinudnim vazduhom, koje su uobičajene karakteristike modernog centralnog grejanja.

Foto: Shutterstock

Njen pronalazak je dodatno poboljšan 1935. godine. To su uradili naučnici koji su stvorili zidne grejače sa prinudnom konvekcijom koji koriste peć na ugalj, električni ventilator i kanale u celoj kući.

Godine 2019. Nacionalno društvo crnih fizičara odalo je čast Parkerovoj kao „afroameričkoj pronalazačici poznatoj po patentiranom sistemu centralnog grejanja na prirodni gas“. Njen pronalazak je nazvao „revolucionarnom idejom“ za 1920-te, „koja je sačuvala energiju i utrla put sistemima centralnog grejanja“.

Privredna komora Nju Džerzija ustanovila je nagrade Alis H. Parker za žene lidere u inovacijama kako bi odala počast ženama koje koriste svoj „talenat, naporan rad i razmišljanje „van okvira“ da stvore ekonomske prilike i pomognu da Nju Džersi postane bolje mesto za živi i radi, piše "En.wikipedia.org".

(Ona.rs)