Poznata glumica odstranila grudi, pa u toplesu pokazala ožiljke za novu kampanju: 4 operacije je spasile raka

J. V.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Glumici je dijagnostikovan bilateralni rak dojke nakon što su testovi otkrili da ima luminal B - brzi, agresivni rak u obe dojke

Priča o lečenju od raka dojke Olivije Man je u centru pažnje nove kampanje za "Skims", brend odeće Kim Kardašijan.

- Tako sam ponosna što mogu da podelim svoju borbu protiv raka dojke u "Skimsovoj" najnovijoj kampanji grudnjaka. Nadam se da ću nastaviti da inspirišem žene da daju prioritet svom zdravlju i ranim pregledima - napisala je Mun na "Instagramu".

Na fotografijama za kampanju, Olivija Man ponosno pokazuje svoje ožiljke od dvostruke mastektomije.

- Svaki trag koji je život ostavio na mom telu dokaz je koliko sam se borila. Nadam se da će druge žene koje su bile samosvesne zbog svojih ožiljaka videti ove fotografije i osetiti svu ljubav koju šaljem.

Ranije ove godine, Man je otkrila svoju dijagnozu raka dojke i svoju odluku da se podvrgne dvostrukoj mastektomiji. Njeno putovanje počelo je 2023. godine kada je uradila genetski test kojim se proverava 90 različitih gena raka.

Rekla je da je test za sve bio negativan, uključujući BRCA (najpoznatiji gen za rak dojke).

Međutim, glumici je dijagnostikovan bilateralni rak dojke nakon što su testovi otkrili da ima luminal B - brzi, agresivni rak u obe dojke. Dve nedelje pre početka njenog novog naučno-fantastičnog filma u Nemačkoj joj je postavljena dijagnoza.

- U proteklih deset meseci imala sam četiri operacije, toliko dana provedenih u krevetu da ne mogu ni da izbrojim i naučila sam više o raku, lečenju raka i hormonima nego što sam ikada mogla da zamislim. Iznenađujuće, plakala sam samo dva puta. Pretpostavljam da se nisam osećala kao da je bilo vremena za plakanje. Moj fokus se suzio i iznela sam sve emocije koje bi ometale moju sposobnost da ostanem bistre glave.

Rak dojke je najčešći rak dijagnostikovan među ženama u SAD i drugi vodeći uzrok smrti od raka među ženama nakon raka pluća, prema Američkom društvu za rak. To je takođe najčešći rak na svetu, prema "Breastcancer.org".

- Shvatate da rak nije briga ko ste; nije važno da li imate bebu ili nemate vremena. Dolazi po tebe i nemaš drugog izbora nego da se suočiš s tim licem u lice.

U roku od 30 dana glumica je podvrgnuta disekciji limfnih čvorova, proceduri "odlaganja" bradavica (hirurški zahvat koji se radi sa ciljem da se sačuvaju bradavice) i dvostrukoj mastektomiji.

Tokom prošle godine, dodaje, u životu ju je održavao sin.

- Kada sam s njim, to je jedini trenutak kada moj mozak ne razmišlja o tome da sam bolesna. Tako sam srećna sa njim. I stavlja mnogo stvari u perspektivu. Jer ako se moje telo promeni, ja sam i dalje njegova mama. Ako imam valunge, ja sam i dalje njegova mama. Ako izgubim kosu, i dalje sam mu mama. To mi je zaista najvažnije. Ja ću biti ovde zbog njega - zakjučila je glumica u razgovoru za "People".

Glumici je odrađena i rekonstrukcija dojki. Man je objasnila da se u početku osećala nelagodno zbog rekonstrukcije nakon što je njen lekar rekao da joj je, pošto je izgubila toliko tkiva dojke tokom dvostruke mastektomije, potreban "veći implant samo da ispuni kožu".

- Nisam htela da imam velike grudi. Nisam želela da izgledaju tako. Hirurg je bio veoma jasan, i rekao mi: "Izgledaće tako". Sve do čega mi je stalo je da sam živa i da sam ovde zbog svoje bebe. Ali ako to ostavim po strani, mislim da će ljudi jednog dana zaboraviti da sam imala rak, ali će izgledati u mene i reći: "Oh, kako loše grudi".

(Ona.rs)