Uvrstite ovo voće u svoj doručak: Dodajte ga u kaše ili napravite smuti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prepune vlakana, vitamina C i antioksidanata, jabuke su odličan izvor flavanoida zvanog kvercetin, koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva i može ojačati imuni sistem

Foto: Shutterstock

Još uvek se raspravlja o tome da li je doručak zaista najvažniji obrok u danu, ali mnogi nutricionisti se slažu da je dobro izbalansiran doručak prilično važan i da može postaviti temelje za dan pun energije.
Puno vlakana i važnih hranljivih materija, voće je odličan dodatak uravnoteženom doručku.

Citrusi

Citrusno voće, uključujući pomorandže, grejpfrut, limun i limetu su odličan izvor vitamina C, vlakana, kalijuma i fitonutrijenata, imaju antiinflamatorna i detoksikaciona dejstva i mogu poboljšati zdravlje srca.

- Naročito grejpfrut sadrži visok nivo flavonoida, naringenina, za koji se smatra da promoviše okruženje mikrobioma koje je povoljnije za vitkost - kaže za "Byrdie" dr Liz Viosnik.

Ali grejpfrut nije za svakoga, poznato je da fitonutrijenti u grejpfrutu utiču na doze lekova, tako da ako uzimate farmaceutske lekove, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Jabuke

Znate kako kažu - jedna jabuka dnevno čuva zdravlje. Ovo bi moglo biti tačno ako sagledamo sve nutritivne prednosti jabuke.

Prepune vlakana, vitamina C i antioksidanata, jabuke su odličan izvor flavanoida zvanog kvercetin, koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva i može ojačati imuni sistem.

- Kvercetin može biti posebno koristan kod ljudi sa sezonskim alergijama - kaže dr Viosnik. Još jedna prednost jabuka je to što ih je tako lako pojesti u pokretu, što ih čini idealnim izborom za one koji su ujutru često u žurbi.

- Vlakna pomažu da budemo siti duže, što je definitivno nešto što želimo da naš doručak sadrži kako bismo sprečili grickanje između obroka - kaže dr Megi Mihalčik.

Jabuke se dobro slažu sa mnogim namirnicama za doručak, od ovsene kaše preko putera od orašastih plodova do jogurta. Preporučuje se da u činiju ovsene kaše dodate dinstane jabuke ili pojedete jabuku uz krišku tosta prelivenu puterom od kikirikija. Za idealnu veličinu porcije, izaberite jabuku veličine vaše šake.

Maline

Male, ali pune ukusa, maline su brz dodatak mnogim različitim vrstama doručka, od smutija, preko ovsenih pahuljica do jogurta.

- Maline su male "elektrane" različitih fitonutrijenata, a pošto voće jedemo celo (i semenke), lako se dobijaju antioksidativni i antiinflamatorni hranljivi sastojci - kaže Viosnik.

Kao i većina voća, maline su takođe odličan izvor vitamina C i vlakana. Porcija malina od jedne šolje sadrži oko osam grama vlakana i 64 kalorije.

Seme nara

Za voće koje mnogi ljudi zanemaruju, semenke nara su pune nutritivnih prednosti.

- Ova semena nalik na dragulj rubin su bogati izvori antioksidativnih polifenola zvanih antocijanini koji mogu pomoći u zaštiti ćelija koje se repliciraju od oštećenja slobodnih radikala - kaže dr Viosnik.

Za ukusan i hranljiv doručak, dodajte pola šolje semenki nara u činiju jogurta ili ovsene kaše.

Borovnice

Sa skoro četiri grama vlakana u jednoj šoljici, borovnice su odlično voće za jelo ujutru. Borovnice imaju više koristi od vlakana - takođe sadrže vitamin C, mangan i fitonutrijente zvane polifenoli koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva i mogu doprineti zdravlju srca i smanjenju drugih hroničnih bolesti, kako kaže dr Lisa Jang. Za doručak, dodajte ovsenim pahuljicama šoljicu borovnica.

(Ona.rs)