Devojka jede samo sirovo meso i nije oprala kosu 3 meseca: "Ovo je tako oslobađajuće"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zbog zdravstvenih problema promenila je način ishrane i tvrdi da se nikad bolje nije osećala

Svi znamo da takozvana brza hrana nije dobra za zdravlje, a Emili Čouzek (31) na svom primeru potvrđuje da joj je isključivanje takvih namirnica promenilo život.

Njena ishrana bazirana je isključivo na sirovom mesu. Od maja 2022. Emili je počela da jede samo sirovi biftek, a onda je uključila i sirovu piletinu i sirova crvena mesa, piše The Sun.

Otkako je promenila ishranu, Emili koja je ranije vodila tipični američki način života otkrila je da su se njeno mentalno stanje, probavni sistem i koža poboljšali.

- Kad sam imala 21 godinu, mnogo sam se zabavljala i jela mnogo “brze hrane” - kaže Emili.

- Nekako u to vreme počela sam da se bavim jogom. Porazgovarala sam sa Vestonom Rouom koji jede samo sirovo meso. Oslušnula sam svoju dušu i shvatila da i ja želim da se hranim na isti način.

Kad je prvi put probala termički neobrađeno meso, Emili je imala pozitivan utisak. Sada joj se posebno dopada sirova svinjetina koju nabavlja u lokalnoj mesari.

Svesna je da ljudi s podozrenjem gledaju na njene prehrambene navike:

- U ovom društvu će vam reći da ćete umreti ako jedete sirovo meso. Ljudi koji me lično poznaju ulažu veliki napor da me podrže, ali su verovatno zbunjeni zbog ovoga što radim.

Emili je imala 22 godine kad je osetila prve ozbiljnije zdravstvene probleme.

- Dobijala sam koprivnjaču i stomačne infekcije, a onda sam počela da gubim kosu. Nijedna terapija mi nije pomogla. Zdravlje mi se pogoršavalo, pa sam pronašla ono što mom organizmu odgovara - navodi Emili.

Izučila je ajurvedu, a onda je zahvaljujući bavljenju jogom počela da eksperimentiše sa ishranom.

U početku je isprobala GAPS dijetu i to joj je, kaže, pomoglo da otkrije šta voli da jede, a šta joj ne prija. GAPS dijeta se, inače, bazira na fermentisanim namirnicama, kvalitetnim proteinima i čorbi od kostiju.

Zatim je za potrebe podkasta koji vodi u februaru 2022. intervjuisala Vestona Roua, poznatog ljubitelja sirovog mesa.

- Bilo je tako čudno i tako zanimljivo. Njegov stav je da su našem organizmu potrebne bakterije da bismo izgradili jak imunitet. Moja radoznalost je rasla i posle GAPS dijete moji ukusi su se promenili. Žudela sam za sirovim mesom - otkriva Emili.

Kad je u maju prošle godine prvi put probala sirovo meso, Emili je, kaže, osetila duhovnu povezanost sa hranom.

Sada deli svoje iskustvo na društvenim mrežama u nameri da inspiriše druge da krenu njenim putem.

Nedavno je u svoj meni uvrstila sok od celera. Kad je reč o vodi, Emiliji popije svega litar dnevno; više joj, kaže, prija napitak od kombuče.

Njen ručak sastoji se od paštete napravljene od mlevene svinjetine, junetine i piletine, fermentisanog kupusa, kapara ili paradajza. Unosi i sir, maslinovo ulje, a na njenoj trpezi neretko se nađu kavijar od lososa, kao i pileća kožica koju ispeče tako da bude hrskava, pa onda uživa u slasnim zalogajima.

Uveče jede ćufte ili francuski tost sa sirom, puterom i medom.

- Roditelji i prijatelji su u početku bili iznenađeni kad su videli da jedem sirovo meso. Stalno su me zapitkivali kad ću zaista skuvati, odnosno na bilo koji način termički obraditi hranu - otkriva Emili.

Izlazak u restoran je posebno veliki izazov za nju. Uglavnom ne može ništa da naruči, pa se opredeljuje za školjke.

- Ljudi ostavljaju neprijatne komentare na mrežama, jer verovatno misle da je moj način ishrane opasan - komentariše Emili.

S druge strane, opet zahvaljujući društvenim mrežama povezala se sa ljudima koji se hrane na isti način kao i ona. Ipak, vodi računa da se sa njima ne zbliži previše da se ne bi izolovala od ljudi koji razmišljaju drugačije.

Takođe je počela da eksperimentiše sa rutinom nege kose kad je počela da gubi kosu u dvadesetim godinama. Već tad je odustala od upotrebe šampona i počela da koristi sirova jaja za pranje kose, a onda je i od toga odustala.

- Na mreži “Instagram” povezala sam se sa ljudima koji ne peru kosu. Istina, u početku je ona bila masna, a onda je bivala sve gušća. Sad uživam u njenom volumenu, to je proces oslobađanja - tvrdi ova neobična devojka i dodaje da kosu nije oprala tri meseca.

Pre tri godine prestala je da koristi dekorativnu kozmetiku i navodi da joj je koža lepša, a trepavice gušće. Takođe, poraslo joj je samopouzdanje.

- Prirodno zdravlje štedi i novac i vreme, a ja se osećam odlično - zaključuje Emili.

(Ona.rs)