Jutjub zvezda umrla u 36. godini: Nije na vreme uočen rak grlića materice trećeg stadijuma

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Lekari su prethodno mislili da ima fibroide

Džesika Petvej (36), zvezda "Jutjuba", umrla je od raka grlića materice, nakon što su joj lekari prvobitno postavili pogrešnu dijagnozu.

Prošle godine dijagnostikovan joj je rak grlića materice u trećem stadijumu, a lekari su prethodno mislili da ima fibroide, rekla je njena sestra za E! News, prenosi "Thesun.co.uk".

Fibroidi su nekancerozne izrasline u materici koje mogu izazvati obilne menstruacije, bol u donjem delu leđa ili stomaka, potrebu za redovnim mokrenjem, zatvor i bol u intimnim odnosima.

Simptomi raga grlića materice

Svake godine u Velikoj Britaniji oko 3.200 žena oboli od raka grlića materice, a oko 850 ih umre. Većina pacijenata je u 30-im godinama i dobijaju operaciju za uklanjanje tumora ako je moguće, pri čemu je oko četiri od 10 takođe podvrgnuto radioterapiji, a trećina na hemioterapiji.

Uključuju neobično vaginalno krvarenje tokom polnih odnosa i nakon njih, promene vaginalnog iscedka, bol tokom odnosa i bol u donjem delu leđa, karlici ili donjem delu stomaka.

Majka dvoje dece Džesika otkrila je da joj je dijagnostikovan rak grlića materice u objavi na "Instagramu" u julu prošle godine.

„Dijagnostikovan mi je rak trećeg stadijuma. Ne znam ni odakle da počnem, ali želim da podelim zašto me nije bilo tako dugo, u nadi da će bar jedna osoba biti ohrabrena mojom pričom" - napisala je i dodala:

"Sve ovo vreme su mi postavljali pogrešnu dijagnozu".

Rekla je da joj je u početku pogrešno dijagnostikovan miom nakon što je prvi put potražila medicinsku pomoć zbog „intenzivnog vaginalnog krvarenja“ u junu 2022.

Džesika je otišla kod onkologa 8. februara 2023.

Rekla je: „Uradio mi je ambulantnu biopsiju. Kada sam se probudila iz anestezije, nehajno mi je rekao: „Da, imate rak grlića materice trećeg stadijuma“.

„Ispostavilo se da to nije bio fibroid, već rak. Sve ovo vreme su mi postavljali pogrešnu dijagnozu.

„Sećam se da sam to čuo i odmah sam sebi rekala: „Odbijam da se dogovorim sa tom dijagnozom“. I tako nisam.”

Džesika se borila sa bolešću od postavljanja dijagnoze, ali je tragično umrla.

Rak grlića materice se najčešće dijagnostikuje kod žena u ranim 30-im godinama, sa oko 3.200 novih slučajeva i 850 smrtnih slučajeva svake godine u Velikoj Britaniji. Petogodišnja stopa preživljavanja je oko 70 posto - i što se ranije uhvati, to bolje.

Programi skrininga grlića materice i HPV vakcine spasavaju 4.000 života svake godine.

(Ona.rs)