Evo kako da ne zažalite kada pojedete slatkiše: Uz ovaj trik izbalansiraćete svoju ishranu i uz čokoladu

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve je u padu i porastu šećera u krvi

Foto: Shutterstock

Ako žudite za slatkišima, evo malo ohrabrujućih vesti. Kanadski registrovani nutricionista-dijetetičar Miranda Galati kaže da možete da pojedete slatkiše i da se osećate zadovoljno - ako sledite njen trik.

Galati je demonstrirala trik dok je pripremala tanjir narezanih jabuka i povrća.

Ona podstiče da ne jedete čokoladu ili slatkiše same - konzumirajte ih uz voće, povrće ili obroke sa nutritivnom vrednošću za postepeniji porast i pad šećera u krvi.

- Razlog zašto ovo funkcioniše je taj što, kada jedete slatkiš ili zabavnu hranu samu za sebe, tako ćete uneti mnogo šećera i ugljenih hidrata, a ne mnogo proteina i vlakana, što znači da ćete moći lako da dobijete energiju iz takve hrane, tako da će vaše telo doživeti brzi skok šećera u krvi, a zatim brz pad odmah nakon toga - objasnila je Galati.

- A kada imate oštar i brz pad šećera u krvi, to će delovati na vas tako što ćete se osećati umorni i da žudite za još grickalica koje su vas i dovele do tog skoka.

Ovo je sjajan način da smanjite unos slatkiša i nepotrebnih grickalica generalno, jer ćete ih kombinovati uz zdrave namirnice, a samim time uneti više potrebnih nutrijenata iz voća, orašastih plodova...

(Ona.rs)