Otišla da leči karijes, pa joj otekli kapci: Zbog zdravstvenog stanja hitno primljena u bolnicu

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve je uzrokovala jedna bakterija

Jedna devojka iz Amerike podelila je svoju strašnu zdravstvenu priču na "TikTok"-u. Od potpuno bezazalene situacije došla je to hospitalizacije i sasvim neželjene reakcije.

Naime, ona je otišla kod stomatologa, na redovni pregled, gde joj je stručnjak rekao da ima apsces u zubu.

Šta je apsces?

On nastaje zbog neobrađenog karijesa, parodontalne bolesti ili pukotine na zubu, piše "Slobodna Dalmacija". To je zapravo džep gnoja na desnima, korenu ili u okolini zuba. To se dešava kada nam bakterije iz hrane koju jedemo zaglave u zubima i desnima, pa se zub zbog toga može zaraziti.

Stomatolozi ga leče tako što ga isušuju kako se ne bi proširio na krvotok. Ako do toga ipak dođe, nastaje "bakterijemija" odnosno najgora komplikacije apscesa - sepsa. Ako se ne leči, onda može biti jako opasna situacija, čak i kobna.

Bakterija koja izaziva apsces može da šeta po telu šireći tako infekciju koja dovodi do ozbiljnih komplikacija. Što je najgore, mogu doći do pluća ili mozga, izazivajući meningitis.

Ova žena, kako zub nije lečila na vreme, kao posledica toga počeli su da joj otiču kapci. Morali su lekari da joj daju antibiotike, a potom su je i primili u bolnicu.

(Ona.rs)