Ona je insipracija svim ženama koje su počele da gube kosu: Nedostatak pretvorila u najjače oružje

N. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Barbora je svoju bolest pretvorila u moćno oružje samoprihvatanja

Vekovima unazad važi pravilo da je kosa oličenje ženstvenosti, naš najveći adut. Po tradiciji, u nekim davnim vremenima, žena bi sekla svoju kosu u znak žalosti - najčešće zbog gubitka muža ili sina. No, rane dvadesete prošlog veka donele su nov trend, paž frizuru, i tako promenile prizmu gledanja. Međutim, DNK pamćenje je jako, stoga mi, žene, i dalje doživljavamo kosu kao naš zaštitni znak, te gubitak iste može da ima razorne mentalne posledice.

Ali to ne važi za hrabru Čehinju Barboru Krop, koja je nakon operacije raka dojke razvila alopeciju. Kada je dvadesetosmogodišnja majka počela da gubi kosu, našalila se da liči na Goluma iz Gospodara prstenova. Ali na kraju je prihvatila svoj novi izgled i pretvorila ga u moćno oružje samoprihvatanja.

Njen "TikTok" profil je sada inspiracija mnogim ženama koje su zbog raznih bolesti izgubile kosu. Barbora je takođe strastveni kolekcionar perika, ali najviše voli sebe bez iste.

Šta je alopecija?

Alopecija je tip gubitka kose u jasno organičenim regijama, najčesće u „pečatima„. Krugovi bez kose pojavljuju se iznenada, naglo, zahvataju najčešće kožu glave, ali i druge delove tela (obrve, trepavice, bradu).

Faktori koji izazivaju ovu bolest su razni: stres, geni, hormoni, dijeta, autoimune bolesti i lekovi.

(Ona.rs)