Jede samo sirovo meso i pije mleko: Tvrdi da njena ishrana leči zdravstvene probleme, doktori se ne slažu

M. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova 23-godišnjakinja se okrenula neobičnoj ishrani nakon što se borila sa opadanjem kose, menstrualnim problemima i lošom kožom

Foto: Profimedia

Andžela Absalon, fitnes trener i kreator sadržaja, tvrdi da je njena ekstremna ishrana sa jagnjećim testisima i sirovim mlekom „izlečila“ njene zdravstvene probleme. Ova 23-godišnjakinja se okrenula neobičnoj ishrani nakon što se borila sa opadanjem kose, menstrualnim problemima i lošom kožom, otkada redovno deli svoju rutinu vežbanja i dnevnik ishrane sa preko 11.400 obožavalaca na Instagramu.

Kako kaže, povratak na "osnove" bilo je transformativno za nju.

- Otkrila sam ishranu mesoždera na Instagramu i želela sam da je isprobam. Imala sam posla sa užasnim poremećajem u ishrani, hormonalnim problemima, menstrualnim problemima, gubitkom kose i problemima sa kožom. I izlečila sam sama sebe - tvrdi ova mlada žena.

Foto:

Ona obično jede biftek od goveđeg antrekota ili mlevenu govedinu, jaja, sirovo mleko i puter.

- Jedem i jagnjeće organe, kao što su jetra, srce i testisi, i fermentisani krastavac - otrkiva Anđela, inače iz Amsterdama u Holandiji, koja je prvi put je započela ovu dijetu u proleće 2023: - Započela sam ishranu mesoždera sa bobicama, voćem i mlečnim proizvodima. Zbog toga, moja tranzicija je bila glatka. Nisam nikad iskusila ni umor ni probleme sa varenjem. Takođe volim jaja, goveđu džigericu, jetru bakalara, sirov puter i sirovo mleko. Prioritet su organski i čisti sastojci. To je za moju budućnost i zdravlje."

Anđela kaže da njena porodica i prijatelji imaju razumevanje za njen novi način života.

- Oni znaju da sam ja ekstremna i prihvataju moje izbore. Zahvaljujući meni i moja mlađa sestra je postala mesožder. Trenutno sam veoma zadovoljna svojom ishranom i ne vidim sebe da ću ikada da jedem kupus. Međutim, vidim sebe kako jedem voće i bobice, na primer. Hrana je gorivo za mene, a sa ishranom mesoždera sam se izlečila.

Šta kažu doktori

Dr Garet Naj, viši predavač ljudske fiziologije sa ekspertizom u ljudskoj fiziologiji i patofiziologiji, podelio je svoje mišljenje o kontroverznoj ishrani.

- Iako postoje neke prijavljene koristi od ishrane mesoždera, to je na kraju veoma restriktivna dijeta koja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema na duži rok. Proteini rade na telu kako bi vam pomogli da se osećate siti bez osećaja tromosti, često povezana sa ugljenim hidratima. Međutim, problem je da postoji vrlo malo dobro zaokružene i podržane medicinske literature o ovim dijetama i većina efikasnosti je uglavnom anegdotska - objašnjava lekar.

Ono što znamo je, kaže, da veći unos mesa dovodi do povećanog rizika od srčanih bolesti i metaboličke ketoacidoze zbog povećanog nivoa holesterola koji cirkuliše u telu.

- Takođe ste u većem riziku od ateroskleroze i moždanog udara. Pored toga će vam nedostajati veliki broj važnih minerala i vitamina, posebno vitamina A i C, a verovatno ćete patiti od problema sa varenjem zbog nedostatka vlakana, što povećava rizik od raka debelog creva i želuca. Svakako ima zaokruženijih pristupa ishrani i načinu života koji će imati slične rezultate, ali će to učiniti na zaokruženiji i dosledniji način, većina ekstremnih osoba na dijeti odustaje od svog plana ranije od onih koji imaju zaokruženu ishranu i režim vežbanja.

Foto:

U nedavnom video snimku koji je podeljen na društvenim medijima, Anđela je snimila hranu koju drži u svom frižideru. Tu mogu da se vide kako pokazuje pakovanje sirove mlevene govedine, mleka, goveđeg loja i sirovog putera. Prikazan je i jagnjeći mozak i jezik.

- Šta je u mom frižideru - je naziv objave koja je prikupila stotine lajkova, i na desetine hiljada pregleda.

Internet ko internet, mnogi su se našalili na njen račun.

- Možeš da odeš do krave i odgrizeš nogu - poručila joj je jedna osoba, a druga primetila da su svi vegani upravo "povratili: - Toliko plastike. Otkačena Anđela.

Anđela ima dva obroka u toku dana. Prvi obrok sadrži mlevenu govedinu, jaja, puter, sirovo mleko i sir. A drugi biftek od goveđeg antrekota, puter, sirovo mleko i fermentisani krastavac.

(Ona.rs / Need To Know)