Alisa, majka petoro dece, preminula od zatezanja zadnjice: Doktori objašnjavaju sve rizike ove procedure

N. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

"Više od 50 odsto pacijenata suočava sa ozbiljnim rizicima i završava u bolnici. Osim rizika kao što su sepsa, formiranje čvorova, migracija filera iz oblasti ubrizgavanja, takođe je bilo izolovanih slučajeva smrti povezanih sa upotrebom dermalnih filera za povećanje zadnjice širom sveta"

Foto: Facebook/Alice Webb

Prva Britanka koja je preminula od tečnog, neinvazivnog zatezanja zadnjice oglasila je "crveni alarm" koliko ova procedura može biti opasna. Majka petoro dece Alisa Delsi Prit Veb (33) umrla je u ponedeljak nakon što je podvrgnuta estetskoj proceduri.

Za razliku od hirurške operacije, tečni BBL uključuje ubrizgavanje hijaluronske kiseline i dermalnih filera u gluteus. Cena procedure košta oko 3.000 evra i traje oko 60 minuta.

Detektivi iz policije Glosteršira istražuju njenu iznenadnu smrt i dosad su uhapsili dve osobe. Trend tekućeg BBL-a raste, jer se od decembra 2023. do marta 2024. više od 150 ljudi žalilo na procedure u "Save Face" - registru za estetske praktičare koji je odobrila vlada.

Doktori upozoravaju da postoji rizik od neželjenih reakcija povezanih sa sintetičkim punilima koji se koriste u injekcijama, što može uključivati alergijske reakcije. Međutim, komplikacije mogu biti mnogo ozbiljnije. Više od 60 odsto korisnika patilo je od infekcije, nešto više od polovine je doživelo sepsu opasnu po život, 32 odsto je primetilo apsces i skoro 40 odsto je iskusilo migraciju, prema njihovom izveštaju, koji navodi da su pacijenti prijavili višestruke komplikacije.

Medicinska zajednica ističe da tretman treba zabraniti i da ga "nijedan renomirani medicinski radnik neće izvršiti".

Kejt Ros, direktorka i glavna estetska medicinska sestra "The Clinic by LA Ross", rekla je za "Mirror":

- Nehirurški BBL su prihvaćeni kao siguran i brz način da se dodaju obline bokovima i zadnjici i podržavaju ih influenseri širom društvenih medija. Ali ova procedura koja se naziva bezbednom je daleko od toga, sa statistikama koje sugerišu da se više od 50 odsto pacijenata suočava sa ozbiljnim rizicima i završava u bolnici. Osim rizika kao što su sepsa, formiranje čvorova, migracija filera iz oblasti ubrizgavanja, takođe je bilo izolovanih slučajeva smrti povezanih sa upotrebom dermalnih filera za povećanje zadnjice širom sveta. Najčešći uzrok je embolija, koja se dešava kada se punilo slučajno ubrizgava u krvotok, izazivajući blokadu koja ometa dobru cirkulaciju krvi u glavnim organima.

(Ona.rs)