Retko stanja u kojem je i ovlaš poljubac smrtonosan: Sme da jede samo 2 namirnice, sve ostalo je fatalno

M. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Bilo koja druga hrana bi mogla da dovede do fatalne alergijske reakcije

Nevini ovlaš poljubac na usne mogao bi da bude srtonosan za Karolin Krai Kvin (25), koja pati od sindrom aktivacije mastocita (MCAS), retkog stanja koje pogađa samo jednu od 150.000 ljudi.

MCAS je poremećaj koji uzrokuje da krvne ćelije neodgovarajuće preterano reaguju na određenu hranu, mirise i druge potencijalne okidače iz okoline. To znači da čak i ljubljenje nekoga ko je jeo hranu na koju je osoba alergična može da izazove opasnu reakciju.

Što, priznaćete, prilično komplikuje Karolin ljubavni život. Ona je zbog toga razvila niz strogih pravila koje njeni partneri moraju da poštuju pre nego što uopšte dobiju dozvolu da pređu njenim usnama.

Ona je nedavno opisala ova pravila u svom "TikTok" video-snimku koji je do sada pregledan 1,7 miliona puta.

- Da bi me neko poljubio, ne sme ništa da jede tri sata ranije - rekla je ona i nastavila: - Takođe ne može da jede nijedan od mojih šest glavnih anafilaktičkih alergena - kikiriki, orahe, susam, senf, plodove mora ili kivi - i to 24 sata pre nego što me poljube. I moraju da operu zube pre nego što me poljube.'

Ova pravila joj je dao član njenog medicinskog tima nakon što je postavljena dijagnoza, a ona se suočila sa pitanjima poput: "Mogu li da poljubim dečka?".

- Pravila uglavnom pokazala uspešnim, ali imala sam pregršt manjih reakcija nakon što sam nekoga poljubila. Recimo, svrbeće me usta, usne i jezik, a čim osetim to odmah prestanem i dam im do znanja da sam reaktivna. Ako treba, odmah operem zube i uzmem neke hitne lekove.

Karolin trenutno ima dečka Rajana, za kojeg je rekla da se rado pridržava pravila i da je uživa u istim obrocima kao i ona kada su zajedno.

- Imam teške alergije na hranu na kikiriki, orašaste plodove, susam, senf i kivi od svoje druge godine, ali osim toga bila sam savršeno zdrava. Razbolela sam se od MCAS-a u septembru 2017. nakon što je jedna prava alergijska reakcija na unakrsnu kontaminaciju orašastim plodovima prerasla u seriju anafilaktičkih epizoda na hranu na koju nisam bila alergična. Posle duge liste čekanja od osam meseci, posetila sam specijalistu MCAS koji mi je zvanično postavio dijagnozu - objašnjava i dodaje:

- MCAS se manifestuje u mnogo neprijatnih i po život opasnih simptoma kao što su otežano disanje, oticanje/svrab u grlu i ustima, gubitak svesti, nizak krvni pritisak i koprivnjača/osip. Da bih izbegla napade i simptome izbegavam okidače kao što su hrana, životinjsko krzno/perut, buđ, prašina, toplota i određeni mirisi.

Čak je izdržala dve godine a da nikog nije poljubila. Ali uprkos opasnostima insistira na tome da se ne ograničava.

- Toliko sam alergična na pse i mačke, i tehnički je rizik za mene da jednostavno napustim kuću ili odem na plažu. Mogla bih da ležim na plaži i sunčam se i odjednom bi pas mogao da priđe i poliže mi lice. Ali neću da ne idem na plažu samo zato što se plašim najgoreg scenarija - o i dodaje: - Znam da je malo nekonvencionalno to što moram da proveravam svoje "kandidate za ljubljenje", ali tako odmah odbacim i sve momke kojima nije stalo do mene. Ako moraju da poštuju nekoliko pravila da bi mogli da me poljube, onda im je očigledno stalo, zainteresovani su i spremni da ulože trud.

Njene alergije mogu da izazovu različite simptome, ali najozbiljniji je opasno zapaljenje disajnih puteva koje se naziva anafilaksa. To može da oteža, pa čak i onemogućiti disanje i dovede do srčanog zastoja zbog nedostatka kiseonika.

Kvinova inače nije jedina osoba koja pati od alergijskih reakcija zbog intimnosti. Bilo je retkih medicinskih slučajeva da ljudi sa alergijom na kikiriki pate od reakcija zbog sitnih tragova orašastih plodova koji ulaze u spermu njihovih partnera. Međutim, takvi slučajevi su dokumentovani samo nekoliko puta.

(Ona.rs / Daily Mail)