5 namirnica koje nikada ne bi trebalo da kombinujete sa kafom: Jednu stvar veliki broj Srba obožava
Veliki broj ljudi ne može da zamisli jutro bez ispijanja omiljenog crnog napitka, a u pitanju je kafa koja ih u najkraćem roku razbudi. Kafa nam daje energiju i posle već nekoliko gutljaja osetimo razliku.
Neki vole da je piju na prazan stomak, neko posle obroka, ali ono što je sigurno jeste da ne bi trebalo da je kombinujemo sa nekim namirnicama, konkretno ovih pet.
Ne treba kombinovati kafu sa mlečnim proizvodima
Kofein može ometati apsorpciju kalcijuma u telu iz mlečnih proizvoda, piše "View us global". Ovo je posebno važno za starije ljude koji moraju da održavaju gustinu kostiju. Takođe, neki ljudi mogu imati problema sa varenjem kada kombinuju kafu sa mlečnim proizvodima, pa zato vodite računa. Mnogi od nas piju kafu sa mlekom, pa ako spadate u ovu grupu - valjalo bi da prestanete.
Kafa nikako ne ide sa čokoladom
Kao i kafa, i čokolada sadrži kofein, a konzumiranje oba može dovesti do prekomernog unosa kofeina. Ovo može izazvati simptome kao što su anksioznost, nesanica i ubrzan rad srca. Osim toga, visok sadržaj šećera u čokoladi može pojačati stimulativne efekte kafe, što dovodi do skokova nivoa šećera u krvi.
Ni sok od pomorandže se ne slaže sa kafom
Kombinovanje kafe sa sokom od pomorandže može dovesti do prekomerne proizvodnje želudačne kiseline, što može opteretiti probavni sistem. Ovo uparivanje može izazvati žgaravicu ili probavne smetnje zbog kiselosti oba napitka, što dodatno iritira stomak. Ovde su uključeni sveži sok od pomorandže, kupovni sok od pomorandže, kao i drugi sokovi od citrusa.
Ne slažu se kafa i alkohol
Kombinovanje kafe i alkohola može dovesti do dehidracije i poremetiti ravnotežu tečnosti u telu. Stimulativni efekti kafe takođe mogu prikriti sedativne efekte alkohola, potencijalno podstičući povećanu konzumaciju alkohola. Ovo uključuje sve vrste alkoholnih pića, kao što su pivo, vino i kokteli.
Začinjena hrana ne ide ruku pod ruku sa kafom
Uparivanje kafe sa začinjenom hranom može povećati proizvodnju želudačne kiseline, što dovodi do problema sa varenjem kao što je žgaravica. Pošto začinjena hrana već iritira stomak, kombinovanje sa kafom može dodatno opteretiti probavni sistem. Začinjeni takosi, čili sos i jela sa ljutim sosom su primeri koje treba izbegavati.
Kako vi pijete kafu?
(Ona.rs)