Ručak koji budi sva čula: Recept za makedonski specijalitet koji se polako krčka, a dugo pamti

K. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Pixabay

Čomlek ili ohridski čomlek tradicionalno je jelo makedonske kuhinje. Ovaj specijalitet poznat je po tome što teletina i luk, njegovi glavni sastojci, dolaze u odnosu 1:1, a luk se kuva u celosti.

Izvorni recept sadrži vrlo jednostavan spisak sastojaka, a konačan rezultat je savršeno mekano i začinjeno meso, aromatičan luk i neobičan „format“ jela koje nije ni supasto ni gusto.

U originalni čomlek, osim teletine i luka, idu još samo beli luk, so, biber u zrnu, belo vino, voda, mlevena paprika i malo ulja. U nekim verzijama recepta dodaju se i lovorov list, šafran, peršun, puter umesto ulja i, umesto vina, sirće.

Čomlek se tradicionalno kuva u zemljanoj posudi u peći, ali za kućne potrebe može se pripremiti i u rerni. Donosimo vam najjednostavniji recept za pravi (ohridski) čomlek. Poslužite ga uz tople lepinje i uživajte!

Ohridski čomlek – sastojci:

• 800 g teletine bez kostiju

• 800 g sitnijeg luka

• 6 čenova belog luka

• 6 zrna crnog bibera

• so

• 1 kašika mlevene slatke paprike

• 2 kašike ulja

• 2 dl belog vina

• voda

Foto:Shutterstock

(Ohridski) čomlek – priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.

2. Meso isecite na veće komade.

3. Očistite beli luk i luk, ali ih ostavite u celosti.

4. U posudu za pečenje ređajte meso, preko njega luk i beli luk, i nastavite istim redosledom dok ne potrošite sve sastojke.

5. Posolite, dodajte biber u zrnu, ulje, vino i toliko vode da prekrije meso i luk.

6. Poklopite posudu i stavite u rernu da se peče najmanje 2 do 2 i po sata, dok meso potpuno ne omekša, a tečnost ne ispari toliko da ostane samo malo umaka.

Prijatno!

(Ona.rs/Punkufer)