Nova studija objašnjava zašto bi trebalo da izbegavate PUTER: Najbolja je OVA zamena

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Jedna najnovija studija sa Harvarda pokazala je da puter zapravo i nije toliko zdrav koliko se smatra i da je njegova najbolja zamena zapravo biljno ulje. Ovo je svakako jedna loša vesta za ljubitelje putera jer je istraživanje pokazalo da veći unos putera povećava rizik od smrtnosti, dok veći unos biljnih ulja taj rizik smanjuje.

Učesnici studije bili su podeljeni u grupe prema količini putera i biljnih ulja koje su prijavili da konzumiraju, a njihova smrtnost praćena je tokom perioda do 33 godine. Kod osoba koje su unosile najviše putera zabeležen je 15% veći rizik od smrti u poređenju sa onima koje su unosile najmanje.

Nasuprot tome, kod onih koji su konzumirali najviše biljnih ulja zabeležen je 16% manji rizik od smrti u poređenju sa onima koji su ih unosili najmanje.

Foto: Pixabay

Studija objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine takođe je otkrila da veći unos putera povećava rizik od smrti izazvane rakom, dok veći unos biljnih ulja smanjuje rizik od smrti usled raka ili kardiovaskularnih bolesti, kao što su moždani udar ili srčani udar. Biljna ulja koja su povezana sa ovim povoljnim efektima su maslinovo, sojino i ulje uljane repice (kanole).

- Puter gotovo da ne sadrži esencijalne masne kiseline i ima umeren udeo trans masti - najgore vrste masti kada je reč o kardiovaskularnim bolestima - rečeno je u studiji.

S druge strane, biljna ulja su bogata antioksidansima i nezasićenim mastima.

- Malo putera s vremena na vreme zbog ukusa ne bi predstavljalo problem, ali za bolje zdravlje, koristite tečna biljna ulja kad god je to moguće - kako za kuvanje, tako i za upotrebu za stolom - dodaju u objašnjenju.

Foto: Shutterstock

Puter je bogat zasićenim mastima - supstancom koja može povisiti nivo holesterola i povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Ostale namirnice bogate zasićenim mastima uključuju masne komade mesa, kobasice i pite, ši puter (pročišćeni puter), svinjsku mast, sir, pavlaku, sladoled, čokoladu, keks, torte, peciva i neke slane grickalice poput kokica i krekera sa sirom.

(Ona.rs)