Puter, mast ili ulje od semenki – šta je najbezbednije: Poznati lekar otkrio najveće zablude o zdravoj hrani

K. M.
K. M.  
  • 0

Jedan od vodećih lekara otkrio je koliko su biljna ulja iz semenki zapravo loša za zdravlje i koji prehrambeni proizvod predstavlja još veći rizik. Biljna ulja, uključujući suncokretovo, repičino, kukuruzno i ulje od grožđanih semenki, poslednjih godina našla su se u središtu žestoke debate širom sveta.

Brojni stručnjaci veruju da ta ulja povećavaju upale u organizmu, što se dovodi u vezu sa bolestima poput dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja, depresije i Alchajmerove bolesti. Tokom svoje kratkotrajne predsedničke kampanje, sekretar za zdravlje Robert F. Kenedi Mlađi vodio je "rat" protiv biljnih ulja, tvrdeći da Amerikanci „nisu svesni da uzimaju otrov“ i pozivao ih da umesto toga koriste životinjsku mast.

Međutim, dr Mark Hajman, porodični lekar, otkrio je da je kuvanje na biljnim uljima zapravo bezbednije nego na puteru ili mašću.

Puter Foto: Shutterstock

Gostujući nedavno u emisiji Huberman Lab kod dr Endrjua Hubermana, Hajman je istakao da su podaci o štetnosti biljnih ulja „pomešani“ i da nisu jednoznačni.

Rekao je: „Teorija koja stoji iza biljnih ulja je ta da su bogata omega-6 masnim kiselinama i da narušavaju ravnotežu sa omega-3, što izaziva upale. Način na koji se uzgajaju i proizvode je problematičan. Obično su u pitanju GMO kulture.

„Da li bih voleo da jedem industrijski prerađeni prehrambeni proizvod? Verovatno ne. Da li sa sigurnošću znamo da je to problem? Mislim da su podaci pomešani.“

Pored toga, lekar je dodao da su zasićene masti u obliku putera i rafinisani šećeri, poput onih u mafinima i bagetima, mnogo štetniji za zdravlje.

„Nemojte mazati puter na baget – stavite ga na brokoli, jer je kombinacija zasićenih masti i rafinisanog skroba ono što nas ubija“, naglasio je dr Hajman.

Kako bi ostali zdravi, dr Hajman preporučuje konzumiranje celovitih izvora masti, poput avokada, kokosa, ribe, maslinovog ulja, orašastih plodova i semenki – glavnih sastojaka mediteranske ishrane. U martu 2025. godine, jedno 30-godišnje istraživanje Univerziteta Harvard sprovedeno na preko 200.000 odraslih osoba pokazalo je da ljudi koji kuvaju sa biljnim uljima umesto sa puterom imaju manji rizik od smrti iz bilo kog uzroka, uključujući rak i srčane bolesti.

S druge strane, osobe koje su koristile puter imale su veći rizik od smrti od raka ili bilo kog drugog uzroka.

Naučnici su bili „iznenađeni“ kada su otkrili da zamena manje od jedne kašike putera istom količinom biljnog ulja smanjuje opšti rizik od smrti za 17 odsto – što su nazvali „prilično velikim efektom na zdravlje“.

Smatraju da je razlog tome to što su biljna ulja siromašnija zasićenim mastima od putera, a te masti su povezane sa povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara, kao i pojedinih vrsta karcinoma.

vruće ulje, tiganj, ulje Foto: Shutterstock

Autor studije, dr Danijel Vang, docent na Katedri za ishranu pri Školi javnog zdravlja „T.H. Chan“ Univerziteta Harvard, izjavio je: „Ljudi bi mogli da razmotre jednu jednostavnu promenu u ishrani - zamenu putera sojinim ili maslinovim uljem - koja može doneti značajne dugoročne zdravstvene koristi.

„Radi se o velikom broju smrti od raka ili drugih hroničnih bolesti koje se mogu sprečiti“, zaključio je.

Šta vi mislite?

(Ona.rs/Dailymail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da vam se ono što pržite ne zalepi za tiganj: Potreban vam je samo osnovni začin iz kuhinje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje