Uobičajeni simptom posle jela može da znači da ste u VELIKOM riziku: Nutricionista upozorava!

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Nutricionista Moli Peletier pozvala je javnost da potraži pomoć ako primete da kašlju posle obroka jer bi to mogao biti znak stanja koje može drastično povećati rizik od smrtonosnog raka. Čišćenje grla posle jela je malo poznat simptom "tihe refluksne bolesti", koja se javlja kada želučana kiselina retrogradno teče prema grlu ili čak plućima, izazivajući iritaciju.

Za razliku od češće vrste refluksa kiseline, "tihi" tip ne uključuje uvek prepoznatljivi osećaj pečenja. Umesto toga, simptomi uključuju učestalo čišćenje grla, kašalj posle obroka, promuklost i osećaj kvržice u grlu. Dok uobičajena gorušica može da se javi u bilo kom trenutku tokom dana, obično posle obroka, tihi refluks obično se javlja noću.

Sada je nutricionista na Instagramu upozorila na opasnosti nelečenja ovog slabo poznatog stanja. Snimak je pogledalo više od 8,6 miliona ljudi.

- Vaše grlo pokušava da se zaštiti od oštećenja - rekla je ona.

Šta je tihi refluks?

Tihi refluks, medicinski poznat kao laringofaringealni refluks (LPR), obično uključuje želučanu kiselinu koja putuje dalje uz jednjak do grla nego kod tradicionalnog refluksa kiseline. Studije su pokazale da dugotrajni simptomi od refluksa kiseline može povećati rizik od raka grla, jednjaka i štitne žlezde.

Stalan protok želučane kiseline u grlu se smatra da iritira ćelije koje oblažu grlo, što može dovesti do mutacija koje pokreću formiranje kancerogenih tumora. Studije su takođe pokazale da je gotovo 28 procenata ljudi sa rakom larinksa patilo od refluksa kiseline.

Foto: Shutterstock

- Kada kiselina iritira vaš larinks (glasne žice), to pokreće prirodnu odbranu vašeg tela: refleks kašlja - objasnila je nutricionista u snimku.

Ona je takođe sugerisala da treba izbegavati prekomerno čišćenje grla, jer to može dodatno iritirati sluzokožu grla. Izbegavanje jela dva do tri sata pre spavanja, smanjenje kisele hrane i smanjenje stresa takođe mogu ublažiti simptome i samim tim smanjiti rizik od raka.

- Fokusirajte se na mirne, spore obroke, bez brzine i dobro žvakanje hrane - savetovala je ona.

Koja hrana treba da se ograniči?

Pored kisele hrane, poput citrusa, sirćeta i paradajza, nutricionista je savetovala da se ograniče gazirani napici. Zbog njih može se desiti da vam se pojavi mučnina jer gazirani napici mogu uzrokovati oticanje mišića u stomaku, što stavlja pritisak na mišiće sfinktera. Isto tako, mogu povećati kiselost želuca, što povećava rizik od refluksa. Prekomerno konzumiranje alkohola i kafe takođe može izazvati refluks kiseline, pa je zato poželjno da ih izbegavate koliko možete.

(Ona.rs)