Već osam godina jedem isključivo govedinu – i spasilo mi je život: Nestali su bolovi, depresija i anksioznost
Mikaila Piterson, ćerka poznatog kanadskog psihologa i medijskog komentatora Džordana Pitersona, otvoreno je govorila o tome kako joj je stroga ishrana zasnovana isključivo na mesu promenila život – i fizički i mentalno.
Tridesettrogodišnja Mikaila iz Toronta već kao dete imala je ozbiljne zdravstvene probleme. Sa samo dve godine njena majka je primetila da „čudno hoda“, ali su lekari to pripisivali „bolovima u rastu“. Sa sedam joj je dijagnostikovan juvenilni reumatoidni artritis, a do 17. godine imala je čak 37 zahvaćenih zglobova i više nije imala hrskavicu u kuku i članku. U tom uzrastu prošla je kroz operacije zamene kuka i članka.
Kako standardni medicinski tretmani nisu davali rezultate, Mikaila je odlučila da isproba eliminacionu dijetu – režim ishrane u kojem se postepeno isključuju i zatim vraćaju namirnice kako bi se otkrile one koje izazivaju zdravstvene probleme. Vremenom je otkrila da čak ni pirinač i povrće ne prija njenom telu. Jedina namirnica koja joj nije izazivala negativne reakcije bilo je – goveđe meso.
U razgovoru sa kliničkim nutricionistom dr Džošom Aksom u okviru svog podkasta The Mikhaila Peterson Podcast, ispričala je kako je u decembru 2017. počela da se hrani isključivo govedinom – i to bez začina i dodataka.
„Počela sam misleći: 'Znam da ne reagujem loše na govedinu, probaću šest nedelja pa ću postepeno vraćati hranu da vidim šta mi izaziva autoimune reakcije’“, rekla je Mikaila. „Krenula sam od maslina – bez konzervansa, najkvalitetnije – i odmah sam imala snažnu imunu reakciju. Toliko me uplašilo da sam rešila da stanem.“
Već nakon dve nedelje simptomi artritisa su počeli da nestaju. „Prestala sam da plačem svako jutro. I dalje sam bila van antidepresiva, ali nisam bila stabilna. Nakon šest nedelja, depresija se povukla. Pet meseci kasnije – i anksioznost. Od tada pokušavam da razumem zašto moje telo reaguje na sve osim na govedinu.“
Upravo zahvaljujući tom ličnom iskustvu, postala je najpoznatiji promoter tzv. lavlje dijete – ekstremno restriktivnog režima koji se zasniva isključivo na crvenom mesu, soli i vodi.
„Zvuči ludo, ali desetinama hiljada ljudi sa autoimunim i psihijatrijskim oboljenjima ovaj režim pomaže da uđu u remisiju. Neki uspeju da vrate određene namirnice, ali mnogi – oni zaista teško bolesni – ostaju samo na mesu i kažu da su konačno srećni.“
Mikhaila veruje da je njeno stanje posledica ekstremne propustljivosti creva, što je dovelo do preosetljivosti na hranu, autoimunih i psihičkih poremećaja. „Bilo je to divlje putovanje“, zaključuje.
(Ona.rs/Unildan)