Jedna letnja voćka je vaš saveznik u gubljenju kilograma: Ovo je viralna dijeta, skida 5 kg za 2 nedelje
Iako je dugo bila "pogrešno optužena" da goji, dinjase vraća na velika vrata, kao glavni saveznik u borbi protiv viška kilograma. Dijeta koja traje dve nedelje, a obećava i do pet kilograma manje, oslanja se upravo na ovu sočnu letnju voćku, riznicu vitamina i svežine.
Zašto baš dinja?
Sezona je dinja, a to znači i idealno vreme da ih uključite u jelovnik, ne samo radi uživanja u ukusu, već i u cilju mršavljenja. Dinja, poznata kao kraljica hidratacije, sadrži čak 95% vode, što je čini idealnim saveznikom u dijetetskim režimima. Sadrži izuzetno malo kalorija, a brzo stvara osećaj sitosti i smanjuje apetit.
Dinja pripada porodici tikvenica, zajedno s lubenicom, bundevom i krastavcem i prava je riznica hranljivih materija: bogata vitaminom C, B kompleksom, beta-karotenom, kalijumom (čak tri puta više nego lubenica), kalcijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem i bakrom.
Hranljiva bomba u niskokaloričnom pakovanju
Jedna porcija dinje (100 grama) sadrži:
- 38 kalorija
- 0,82 g proteina
- 8 g ugljenih hidrata
- 7 g prirodnih šećera
- 157 mg kalijuma
Pored toga, dinja je bogata antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i podstiču zdravlje ćelija. Vitamin A i karotenoidi u njoj čuvaju zdravlje očiju, a vlakna doprinose zdravoj probavi.
Dijeta sa dinjom: Osmišljena od strane nutricionistkinje Kejti Smit
Američka nutricionistkinja Kejti Smit osmislila je jednostavan plan ishrane u trajanju od 14 dana, koji kombinuje obilje svežeg voća (naročito dinje), nemasne proteine i povrće, a ujedno eliminiše prazne kalorije iz industrijskih slatkiša, belog hleba i masnih sireva. Dijeta ne izgladnjuje, već podstiče organizam da koristi postojeće rezerve masti.
Osnovna pravila:
Dinju jesti kao užinu, ohlađenu
Osnovu obroka čine piletina, riba, povrće i integralne žitarice
Zabranjeni su slatkiši, beli hleb, brza hrana i masni sirevi
Dozvoljeni su maslinovo ulje, biber, so i prirodni začini
Jelovnik za 7 dana
1. dan
Doručak: Bela kafa, 1 kriška crnog hleba, 2 šnite pilećih prsa
Užina: 100 g hladne dinje
Ručak: Supa od povrća, 150 g piletine sa roštilja, zelena salata sa kašičicom maslinovog ulja
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Večera: 80 g tunjevine, kriška crnog hleba, sveža paprika
2. dan
Doručak: Crna kafa, crni hleb, 2 šnite pilećih prsa
Užina: 100 g hladne dinje
Ručak: Bistra pileća supa, 150 g oslića, krompir salata (100 g), 1 paradajz sa maslinovim uljem
Užina: 100 g dinje
Večera: Supa od povrća, kriška crnog hleba
3. dan
Doručak: Bela kafa, crni hleb s pilećom paštetom
Užina: 100 g dinje
Ručak: Goveđa supa, 200 g špageta bolonjeze, zelena salata
Užina: 100 g dinje ili lubenice
Večera: 150 g rižota s povrćem
4. dan
Doručak: Čaj, kriška crnog hleba s kašičicom putera i meda
Užina: 100 g hladne dinje
Ručak: Supa od spanaća, 200 g dinstanog junećeg mesa, salata po izboru
Užina: 100 g dinje
Večera: Salata od 100 g grilovane piletine, 50 g kuvanog krompira i 50 g karfiola sa maslinovim uljem
5. dan
Doručak: Nezaslađena limunada, crni hleb, pileći hot dog s malo senfa
Užina: 100 g dinje
Ručak: 150 g pečene piletine, 100 g boranije, kriška crnog hleba
Užina: 100 g dinje
Večera: Grčka salata (paradajz, krastavac, zelena paprika, feta sir, masline, balzamiko i maslinovo ulje)
6. dan
Doručak: Bela kafa, crni hleb, 50 g šunke
Užina: 100 g hladne dinje
Ručak: Goveđa supa, 200 g dinstanog junećeg mesa, salata po izboru
Užina: 100 g dinje
Večera: 100 g kuvanog griza sa jogurtom
7. dan
Doručak: Nemasan jogurt, crni hleb, 50 g mladog sira, kriška dinje
Užina: 100 g hladne dinje
Ručak: 200 g slatkog kupusa s govedinom, kriška crnog hleba
Užina: 100 g hladne dinje
Večera: 2 pileće ili ćureće viršle, senf, zelena salata
Za kraj - važna napomena
Iako je dinja dijeta osmišljena kao lagan i sezonski režim ishrane koji podstiče hidrataciju i prirodno mršavljenje, važno je naglasiti da nije pogodna za svakoga. Osobe sa hroničnim oboljenjima (posebno dijabetesom, bubrežnim bolestima, problemima sa probavom ili poremećajima ishrane), trudnice, dojilje, kao i oni koji su na terapijama koje zahtevaju specifičan unos hranljivih materija, ne bi trebalo da započinju ovakvu dijetu bez prethodnog saveta sa lekarom ili nutricionistom.
Svaki organizam je drugačiji, a svaka dijeta – pa i ova – treba da se prilagodi ličnim potrebama, ritmu života i zdravstvenom stanju. Cilj nije brzo mršavljenje, već održivo i zdravo balansiranje telesne težine.
Dinja dijeta može biti osvežavajuća i efektna ako se pravilno sprovodi. Ipak, osobe sa dijabetesom ili drugim zdravstvenim stanjima trebalo bi da se posavetuju sa lekarom pre nego što je započnu. Nakon isteka dve nedelje, preporučuje se postepeno vraćanje na uobičajenu, balansiranu ishranu uz zadržavanje zdravih navika.
Dinja, dugo zapostavljena zbog pogrešnih tvrdnji da "goji", vraća se na trpezu sa punim pravom, kao saveznik, a ne neprijatelj vašeg zdravlja i linije.
(Ona.rs)