Dodajte ovaj sastojak u jutarnju kafu: Doktor sa Harvarda otkriva trik za niži pritisak i zdravlje creva

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto:Pexels

Koliko puta ste čuli da kafa nije zdrava? Ipak, jutarnja šoljica je ritual koji većina ljudi ne može da preskoči. Ono što možda niste znali jeste da upravo kafa može postati jedno od najzdravijih pića dana – ali samo ako u nju dodate pravi sastojak. Ovu tajnu podelio je dr Saurabh Sethi, gastroenterolog koji je završio Harvard i ima više od 1,3 miliona pratilaca na Instagramu, a njegovi saveti redovno postaju viralni.

Kako naglašava, tri jednostavna dodatka mogu pretvoriti kafu u saveznik zdravlja, pomoći u regulaciji krvnog pritiska, šećera u krvi i zdravlja creva.

Cimet – moćni začin u šoljici kafe

„Samo prstohvat cimeta može da smanji nagle skokove šećera u krvi i obogati telo snažnim antioksidansima“, poručuje dr Sethi.

Foto: Shutterstock

Studije potvrđuju da cimet može da snižava nivo glukoze, holesterola i triglicerida kod dijabetičara. Stručnjaci savetuju da se koristi cejlonski cimet, jer je nežniji i bezbedniji od češće dostupnog kasija cimeta.

Umesto šećera ili slatkih sirupa, cimet dodaje aromu i donosi zdravstvene benefite – pravi mali trik koji može da napravi veliku razliku.

MCT ulje – energija za mozak i telo

Drugi savet doktora Sethiija je MCT ulje, dobijeno iz kokosa. „Ono daje stabilan izvor energije i podržava rad mozga“, objašnjava on.

Za razliku od običnih masnih kiselina, MCT odlazi direktno u jetru i pretvara se u ketone – alternativni izvor energije za mozak, posebno koristan onima koji prate keto ili low-carb ishranu.

Foto: Pixabay

Dodavanje nekoliko kapi u jutarnju kafu može da pomogne da se izbegne nagli pad energije, a mnogi ga koriste i kao sredstvo za bolju koncentraciju tokom dana.

Kakao ili tamna čokolada – poslastica za dobre bakterije

Treći dodatak možda će vas iznenaditi – tamna čokolada u prahu.

„Ona je bogata polifenolima i u kombinaciji sa kafom hrani dobre bakterije u crevima, poput laktobacilusa i bifidobakterija“, naglašava dr Sethi.

Naučne studije potvrđuju da polifenoli iz kakaa pomažu u smanjenju lošeg holesterola, poboljšanju cirkulacije i zaštiti od oštećenja ćelija. Tamna čokolada tako postaje ne samo poslastica, već i prirodan lek.

Foto: Shutterstock/Maslova Valentina

Kafa kao saveznik zdravlja

Kafa je dugo bila na lošem glasu, ali kako ističe dr Sethi, uz prave dodatke ona može da postane prirodni eliksir zdravlja.

Prstohvat cimeta, kašičica MCT ulja i malo tamne čokolade – jednostavne promene koje mogu doprineti nižem krvnom pritisku, boljoj regulaciji šećera i zdravijem mikrobiomu.

Kada sledeći put skuvate jutarnju kafu, setite se ovog saveta – možda upravo taj gutljaj bude mali korak ka boljem zdravlju.

(Ona.rs / Mirror)