Kada vam treba islandski lišaj: Najjednostavniji recept za čaj koji smiruje grlo i kašalj

S. R.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: piemags/nature / Alamy / Profimedia

Islandski lišaj je jedan od najcenjenijih prirodnih lekova za grlo i kašalj. Njegova gusta, sluzava struktura umiruje nadraženu sluzokožu, olakšava disanje i smanjuje iritaciju već posle nekoliko gutljaja. Čaj se pravi jednostavno, a efekat je brz i blag.

Sastojci:

  • Kašika sušenog islandskog lišaja
  • Dve stotine pedeset mililitara vode
  • Kašičica meda po želji

Priprema:

Islandski lišaj prelijete hladnom vodom i stavite na umerenu vatru. Kada voda provri, ostavite da lagano vri dva do tri minuta. Sklonite sa ringle i ostavite deset minuta da odstoji kako bi otpustio svoju karakterističnu, zaštitnu sluz.

Procedite čaj u šolju. Po želji dodajte malo meda, ali tek kada se čaj prohladi kako bi se sačuvala njegova lekovitost. Pije se polako, u toplim gutljajima, idealno kod suvog kašlja, promuklosti i jutarnjeg grebanja u grlu.

(Ona.rs)