Žena tvrdi da pere veš samo jednom godišnje: Njen savet i nije toliko neobičan koliko se čini na prvi pogled

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Sidni kaže da je za životnu sredinu bolje da ne pere odeću često i da se vuna i kašmir ionako "čiste same"

Foto: Shutterstock

Pranje veša je posao bez kojeg bi mnogi od nas mogli, a i, navodno, za planetu je bolje da smanjimo upotrebu mašina za pranje veša. Da ne pominjemo troškove za prašak i omekšivače.

Međutim, isto je tako činjenica da se odeča prlja, često nakon samo jedne ili nekoliko upotreba.

Ali Sidni, mlada aktivistkinja za zaštitu divljih životinja iz Sarija, tvrdi da je često pranje veša - preterivanje, i zapravo tvrdi da može da izgura celu godinu a da uopšte ne opere odeću.

Ona je na svom TikTok nalogu @cydney214 otkrila prilično nekonvencionalan pristup održavanja recimo svojih farmerki koje umesto da "zavrti" u mašini za pranje veša, umesto toga hladi u zamrzivaču, i da voli da vidi zaista "prljavu vodu" onda kada se odluči da opere odeću.

- Ja perem svoju odeću jednom godišnje. Perem svoje vunene predmete samo jednom godišnje – neki ljudi će pomisliti da je apsolutno ludo da odeću perete tako retko, posebno ako je često nosite. Ali vuna je tako neverovatno vlakno i ima mnogo kvaliteta koje mi to omogućavaju - rekla je ona u svom videu i objasnila: - Vuna je prirodno antimikrobna i antigljivična i zbog toga prirodno odvodi znoj i toplotu sa kože tokom vežbanja, što zauzvrat sprečava mirise. Površina zida takođe odbija vodu i otporna je na mrlje. Jedna od prednosti vune je što ostaje sveža duže između pranja u poređenju sa odećom od pamuka ili sintetike. To znači i manje pranja tokom životnog ciklusa odeće i znatno manji uticaj na životnu sredinu.

Foto: Shutterstock/brizmaker

Sidni je pokazala i kako je koristila vodu u sudoperu i omekšivač za pranje džempera koji je imala dve godine, a oprala ga samo dva puta. Ona je natopila džemper, a zatim ga isprala i ponovo natopila. Za kraj ga je umotala u svež peškir da se osuši.

Ona je svesna da takav način života nije za svakog ali želi da ohrabri ljude da kupuju „stvarno kvalitetnu vunu“.

- Do 500.000 tona mikroplastike završi u okeanu za godinu dana pranjem sintetičkih materijala. Vuni jednostavno nije potrebno pranje tako redovno kao sintetički materijal. Zar nije tako zadovoljavajuće videti boju vode? Tako je lako oštetiti vunu i kašmir pranjem, pa zašto rizikovati! - pitala je pratioce.

Iako se činilo da će mnogi ostati zgroženi, ipak se suprotno.

- Nikad ne perem pantalone osim ako nešto ne prospem po njima. Fino mirišu i sa džemperima - napisao je jedan njen pratilac a drugi se nadovezao: - Upravo to kažem svima. Možete nositi ispod sloj pamuka/lana koji se može češće prati ako se više znojite.

Neki su joj čak i zahvalni na savetu

- Vaši video snimci su me naterali da se pobrinem da moja odeća i predmeti traju, Hvala -prokomentarisao je jedan korisnik TikTok-a, a drugi predložio: - I ja... nosiš majicu ispod i onda ne moraš sve da pereš.

(Ona.rs/Mirror)