Mini gastro vodič kroz prestonicu: Ovo su najčudnija jela koja se služe u Beogradu, a pravi su specijaliteti
Dok se Beograd sve više probija na svetsku gastronomsku mapu, priče koje stoje iza njegovih najzapaženijih restorana postaju jednako važne kao i sama jela. Michelin vodič je stigao u Srbiju i odmah izdvojio sedam beogradska restorana – ali prava vrednost krije se u ljudima, filozofiji i tanjirima koji nose autentičnost, znanje i emociju.
Od mladih kuvara koji su prošli svetske kuhinje i vratili se kući, do ugostitelja koji su ugostiteljstvo učili kroz život, svaki restoran na ovoj listi donosi nešto duboko lično. A jela koja smo odabrali – od rižota s sremušem, preko dry-ageovanog smuđa, do koštane srži – priče su za sebe.
Salon5.a: Pasta a la Anđela Rismić
U beogradskom restoranu čiju kuhinju predvodi Anđela Risimić, školovana na čuvenom “Ecole de Hôteliere” u Lozani i usavršavana u “Osteria Francescana” pod vođstvom Massima Botture, italijanska gastronomija dobija lokalni šmek. Anđela kombinuje znanja iz visoke kuhinje sa srpskim nasleđem i lokalnim namirnicama koje sama bira na pijacama. Tradicija i inovacija susreću se u jelima poput ajvar musa sa sremušem i domaćim grisinama. Ipak, najposebnija je njena pasta – jedinstveni oblik fungeti preliven bagna cauda sosom naučenim u Modeni. Sos se pravi od inćuna, putera, neutralne pavlake i ulja od vlašca, a jelo se završava rendanom botargom, sušenom ikrom cipala. Iako deluje jednostavno, ova pasta je suštinski primer fine dining kuhinje sa dušom.
FARO: Svetionik domaće gastronomije
Restoran FARO na Vračaru, smešten u šarmantnoj vili iz 1924, spaja nostalgične ukuse prošlih vremena sa savremenim kulinarskim izrazom. Iza koncepta stoji Srđan Turukalo, poznat po novosadskim restoranima Project 72 i Fish&Zeleniš, a zajednički imenitelj svih njegovih kuhinja je saradnja sa malim proizvođačima i posvećenost sezonskim namirnicama. FARO evocira zaboravljene ukuse poput kranjske kobasice, fazana i jabuka u šlafroku, u ambijentu koji podseća na dom. Jelovnik se menja u skladu sa prirodom i onim što pijace nude, dok vinska lista daje prednost domaćim vinarijama.
Posebno jelo koje izdvajamo su svinjski obrazi na sourdough hlebu sa krem frešom i turšijom – savršen spoj rustike i fine gastronomije. Naziv restorana simbolično osvetljava njegovu ulogu: kao svetionik, FARO donosi sigurnost, toplinu i autentičnost na beogradskoj gastro-sceni.
Idol na Dorćolu: spaja nespojivo
U samom srcu Dorćola, u ulici Strahinjića Bana, otvoren je “Idol” – mesto koje spaja dva naizgled nespojiva sveta: polinežanske tiki koktele i autentičnu kinesku kuhinju. Enterijer ovog bara-restorana odiše egzotikom – od maski sa Obale Slonovače do kineskog nameštaja iz 30-ih godina – dok barski tim predvodi filozofiju autentičnosti do najsitnijih detalja: kokteli se služe u specijalno izrađenim keramičkim čašama, a svaki sirup, pire i liker prave sami. Hranu potpisuje kineski kuvar Šen Bin San, čije iskustvo uključuje rad u velikim azijskim lancima, a sada ga donosi Beogradu kroz originalne reinterpretacije klasika – od govedine sa sečuanskim začinima do supa i knedli.
Naš izbor?
Tan Tan ramen sa goveđim mlevenim mesom – bogat, aromatičan bujon, savršeno proprženo meso i ručno razvlačene nudle čine ovo jelo obaveznim ritualom za sve ljubitelje ulične hrane iz Japana. “Idol” je više od bara i restorana – on je iskustvo koje se pije, miriše i jede, sa svakim gutljajem i zalogajem.
Square Nine: Kada se arhitektura preseli na tanjir
Za Davida Šimunića, glavnog kuvara prestižnog beogradskog hotela Square Nine, umetnost je oduvek bila deo svakodnevice – samo se promenio medij. Umesto papira i lenjira, sada koristi tanjir i nož. Iako je detinjstvo proveo crtajući i sanjajući arhitekturu, život ga je poveo u kuhinju, gde je pronašao način da pomiri obe ljubavi: preciznost arhitekte i kreativnost umetnika pretočio je u jela koja se prvo rađaju kao skica, a zatim ožive kao gastronomska umetnost.
Danas, restoran hotela Square Nine nosi Mišlenovu preporuku, a Šimunić kaže da im je to donelo „vetar u leđa“ – više gostiju, više inspiracije i novi zanos u svakodnevnom stvaranju.
Naš izbor?
Aquarello risotto
Rižoto u bojama akvarela koji sadrži prah od sremuša, šargarepu, crveni kupus, cveklu, pomorandžu, peršun, kopar i praziluk. Jelo koje izgleda kao paleta slikara, a na ukusu ne štedi.
Pačja prsa uz smokve, pačji konfit i komorač
Pokazuje kako serviranje počinje arhitektonskim nacrtom, a završava se slojevima ukusa koji precizno grade nezaboravno iskustvo.
Langouste: Tehnika se susreće sa strašću, a tradicija sa inovacijom
U samom srcu Beograda, sa pogledom koji obuhvata ušće Save i Dunava, restoran Langouste stoji kao svedočanstvo da je i na našim prostorima moguće dostići vrhunski svetski nivo gastronomije. Iza ove kulinarske institucije stoji šef Marko Đerić, čija posvećenost, iskustvo i vizija hrane pomeraju granice ukusa.
Iskustvo koje je sticao u kuhinjama sa Michelinovim zvezdicama, kao što su Piazza Duomo i Geranium, pretočio je u filozofiju koja kombinuje najkvalitetnije lokalne i sezonske namirnice sa preciznim tehnikama savremene kuhinje. Ove godine, Langouste je krunisao svoj trud i dobio prvu Michelin zvezdu – istorijski trenutak za domaću scenu i zasluženo priznanje višegodišnje težnje ka perfekciji.
Naš izbor?
Dry-ageovani smuđ, odležan tri dana, zatim poširan i pečen na yakitori grilu – spoj vrhunskih tehnika koji iz svakog zalogaja izvlači maksimum ukusa, uz dodatak blitva iz njihove bašte i Pil Pil sosa, napravljenog od smuđevih kostiju, zaokružuje ceo doživljaj i donosi dubinu i karakter.
Ovo jelo nije samo primer kulinarske veštine – ono je manifest filozofije restorana Langouste: poštovanje prema sastojku, preciznost u izvedbi i emocija u ukusu.
Salon 1905: Filozofija ukusa u najraskošnijem ambijentu Beograda
Smešten u velelepnoj zgradi nekadašnjeg Geozavoda, u samom srcu starog Beograda, Salon 1905 nudi jedinstveno iskustvo fine dininga koje u potpunosti opravdava svoju reputaciju — najboljeg restorana u Srbiji prema Gault&Millau vodiču i jedinog člana prestižne JRE asocijacije iz naše zemlje. Uz preporuku iz Mišlenovog vodiča i poziciju broj jedan na listi La Liste, Salon 1905 ne samo da postavlja standarde — on ih iznova definiše.
Enterijer restorana je prava palata iz doba prelaska iz XIX u XX vek – raskošna kombinacija baroka i secesije u zlatnim, mermernim i mesinganim detaljima, stvara scenu dostojnu kulinarske umetnosti.
Na čelu tima je Ivan Tasić, filozof po obrazovanju, kuvar po pozivu, koji svoju kulinarsku filozofiju temelji na balansu, jednostavnosti i potrazi za autentičnim ukusom. Inspirisan Mediteranom, ali duboko ukorenjen u srpsku tradiciju, Ivan spaja prirodno i kultivisano, sezonsko i promišljeno, u tanjire koji govore sopstvenim jezikom.
Naš izbor?
Prepelica - Banatski pejzaž
Domaća prepelica iz Banata, servirana sa džemom od zelenih jabuka, cvekle i celera – jelo koje ne samo da oslikava pejzaž jednog kraja, već ga prenosi u tanjir.
Ova kombinacija nežnog mesa, kiselkasto-slatkih nota i zemljanih tonova korena povrća pravi je primer onoga što Salon 1905 nudi: emociju, priču i savršenu harmoniju ukusa.
Cveće Zla: Srž ugostiteljstva – i srž na tanjiru
Cveće Zla, smešteno u Hotelu Indigo, pored Kneza Mihailove, predstavlja savršen spoj vrhunske hrane i muzike. U prelepom enterijeru restorana, gosti uživaju u jelima koja su pravi klasici, ali sa modernim twistom. Ovo mesto se brzo etabliralo kao jedan od najpoželjnijih restorana u Beogradu, zahvaljujući pažljivo odabranim sastojcima i inovativnim kulinarskim tehnikama. Na čelu kuhinje je talentovani Stefan Zečević, koji potpisuje jelovnik prepun kontrasta i spojeva srpske i francuske kuhinje. Posebno se izdvajaju autorski burek s mortadelom, elegantno servirani tanjiri i rafinirana atmosfera koja privlači posetioce iz cele prestonice
Atmosfera je intimna i sofisticirana, a svaka poseta je pravo iskustvo koje spaja gurmanski užitak i umetnost. Cveće Zla je, bez sumnje, destinacija koja opravdava svoje mesto na kulinarskoj mapi Beograda.
Naš izbor?
Koštana srž.
Autentičan i smeli zalogaj. Jelo koje budi sirovu esenciju ukusa i podseća nas da su najbolja iskustva često ona koja zahtevaju najviše hrabrosti. Prava mera rustike i sofisticiranosti, poslužena u prostoru gde se stvarno razume hrana – i ljudi.
Bez obzira na to koji specijalitet ili restoran iz ove liste odaberete, sigurno ćete uživati u vrhunskom kulinarskom iskustvu koje Beograd nudi. Svaki od ovih restorana pruža jedinstvenu kombinaciju kreativnosti, kvaliteta i strasti prema hrani, koja se savršeno uklapa u raznovrsnu gastronomsku scenu glavnog grada. Bilo da se odlučite za inovativne pristupe u „Cveću Zla“, klasične tehnike u „Langouste-u“ ili uputite se na neko drugo gastronomsko odredište, sigurno ćete doživeti nezaboravno kulinarsko putovanje.
(Ona.rs)