Sve vreme pogrešno čuvamo vino: Ovo su najčešće greške koje svako od nas pravi - da li ste među njima?

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Čuvanje vina kod kuće može delovati jednostavno - bela vina idu u frižider, a crvena u kuhinjske ormare. Međutim, poznavaoci vina upozoravaju da to nije tako jednostavno i da nepravilno čuvanje može dovesti do kvarenja vina ili do toga da dobije oštar, kiseo ukus.

Kolin Simpson, stručnjak za vina otkrio je da većina ljudi drži vino uspravno u frižideru nedeljama, ali da ovaj način čuvanja može dovesti do isušivanja čepa i pokvarenog ukusa vina.

Čak i najmanja greška može ugroziti kvalitet vaše boce, otkriva Kolin:

- Vino je izuzetno otporno, ali pravilno čuvanje pravi veliku razliku, posebno kada je u pitanju čep. Suvi čep može da se skuplja, dozvoljavajući kiseoniku da prodre u bocu i ubrzavajući hemijske reakcije koje mogu pokvariti ukus i aromu. Držanje boce na boku održava kontakt između vina i čepa, pomažući očuvanju balansa kiselina, tanina i drugih sastojaka koji vinu daju njegov karakter - rekao je stručnjak.

Česte greške u čuvanju vina

Jedna česta greška je držanje boca na mestima gde dolazi do naglih, jakih ili čestih temperaturnih promena.

Uporne ili nagle temperaturne promene mogu naterati čep da isklizne, izazvati curenje ili praktično 'skuvati' ukuse vina. Takođe, vino nikada ne bi trebalo da se čuva na temperaturama ispod 7 stepeni na duži vremenski period.

Foto: Pixabay/Couleur

Iako frižider odlično funkcioniše za čuvanje vina koje ćete uskoro popiti, ne bi trebalo da se koristi za dugotrajno skladištenje.

Dugotrajno izlaganje niskim temperaturama može uzrokovati isušivanje čepa, što omogućava vazduhu da uđe u bocu i potencijalno uništi vino. Takođe, hladni uslovi mogu dovesti do nakupljanja vlage na etiketama ili bocama.

Još jedan trik za čuvanje vina koji mnogi ljubitelji možda ne znaju jeste da se boce sa čepom treba čuvati horizontalno, a ne uspravno, jer održavanje kontakta čepa sa vinom sprečava njegovo isušivanje i neželjeno prodiranje kiseonika.

Vino mora biti zaštićeno od UV zraka i jakog osvetljenja, jer izlaganje može vremenom narušiti kvalitet i ukus. Imajući to u vidu, Kolin preporučuje kupovinu vinskog frižidera kada je to moguće.

- Tri ključna faktora za pravilno sazrevanje vina su kontrola temperature, tama i vlažnost. Vinski frižider pruža sve tri, štiteći vašu investiciju - izjavio je on.

(Ona.rs/Mirror)