Pečeni krompiri biće savršeno hrskavi i mekani ako se doda jedan jednostavan sastojak

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Postoji jedan sastojak koji ljudi često zanemaruju kada pripremaju pečeni krompir kod kuće, a koji sprečava da krompiri postanu izuzetno hrskavi. Krompir je osnovna namirnica na božićnim večerama i nedeljnim obrocima, pa je važno da bude pripremljen kako treba, naročito za posebne prilike.

- Uključivanje ovog jednog jednostavnog sastojka, kada je pečeni krompir i njegova priprema u pitanju, osigurava savršeno hrskavu spoljašnjost - kaže Džejms Kenji Lopez, kolumniste za hranu u New York Times-u.

Šef Kenji opisuje svoje recepte kao "najhrskavije i najukusnije pečene krompire koje je ikada probao". On otkriva da tajna leži u dodavanju pola kašičice (4 g) sode bikarbone u ključalu vodu i kuvanju krompira dok ne postanu mekani za viljušku, ali da se ne raspadaju.

Foto: Pixabay

U svom detaljnom snimku pokazao je prvi korak kako bi pečeni krompir bio hrskav: dodajte dve litre ključale vode, 30 g soli, pola kašičice sode bikarbone i četiri veća komada isečenog krompira, i sve to kuvajte 10 minuta.

Kuvanje krompira u alkalnoj vodi sa sodom bikarbonom oštećuje spoljašnjost krompira, stvarajući skrobnu kašu koja se u rerni pretvara u hrskavu koricu, poboljšavajući i teksturu i ukus.

Dok se krompir kuva, pripremite beli luk (tri čena, sitno iseckana) i šaku ruzmarina, pomešanih sa pet kašika ulja, i kuvajte na srednjoj temperaturi, a zatim ulje procedite.

Šef Kenji potom koristi aromatizovano ulje da obilno prelije krompir.

- Cilj je da malo grubije tretirate krompir kako bi se na spoljašnjosti formirao sloj nalik pire krompiru - kaže on.

Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu, a zatim pecite u rerni 20 minuta na 230°C.

Posle 20 minuta, prema njegovim rečima krompir pažljivo okrenite na drugu stranu. Biće gotovi kada prepoznate zlatno-smeđu boju.

(Ona.rs/Express)