Pečeni krompiri biće savršeno hrskavi i mekani ako se doda jedan jednostavan sastojak
Postoji jedan sastojak koji ljudi često zanemaruju kada pripremaju pečeni krompir kod kuće, a koji sprečava da krompiri postanu izuzetno hrskavi. Krompir je osnovna namirnica na božićnim večerama i nedeljnim obrocima, pa je važno da bude pripremljen kako treba, naročito za posebne prilike.
- Uključivanje ovog jednog jednostavnog sastojka, kada je pečeni krompir i njegova priprema u pitanju, osigurava savršeno hrskavu spoljašnjost - kaže Džejms Kenji Lopez, kolumniste za hranu u New York Times-u.
Šef Kenji opisuje svoje recepte kao "najhrskavije i najukusnije pečene krompire koje je ikada probao". On otkriva da tajna leži u dodavanju pola kašičice (4 g) sode bikarbone u ključalu vodu i kuvanju krompira dok ne postanu mekani za viljušku, ali da se ne raspadaju.
U svom detaljnom snimku pokazao je prvi korak kako bi pečeni krompir bio hrskav: dodajte dve litre ključale vode, 30 g soli, pola kašičice sode bikarbone i četiri veća komada isečenog krompira, i sve to kuvajte 10 minuta.
Kuvanje krompira u alkalnoj vodi sa sodom bikarbonom oštećuje spoljašnjost krompira, stvarajući skrobnu kašu koja se u rerni pretvara u hrskavu koricu, poboljšavajući i teksturu i ukus.
Dok se krompir kuva, pripremite beli luk (tri čena, sitno iseckana) i šaku ruzmarina, pomešanih sa pet kašika ulja, i kuvajte na srednjoj temperaturi, a zatim ulje procedite.
Šef Kenji potom koristi aromatizovano ulje da obilno prelije krompir.
- Cilj je da malo grubije tretirate krompir kako bi se na spoljašnjosti formirao sloj nalik pire krompiru - kaže on.
Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu, a zatim pecite u rerni 20 minuta na 230°C.
Posle 20 minuta, prema njegovim rečima krompir pažljivo okrenite na drugu stranu. Biće gotovi kada prepoznate zlatno-smeđu boju.
(Ona.rs/Express)