Umetnost od ljudske kose: Frizer kreira portrete neverovatnom tehnikom

Vreme čitanja: oko 1 min.

On kaže da mu izrada portreta pomaže da ublaži stres

Iako ovi portreti na prvi pogled deluju kao da su rađeni tehnikom uglja, umetnik je za njihovu izradu koristio ljudsku kosu.

Pomoću tanke četkice i prozorne, lepljive smole, frizer Džestoni Garsija po belom platnu posipa sakupljene pramenove kose, što traje između dva i pet sati.

Od neuobičajenog materijala stvara upečatljive umetničke slike. Ovaj momak je zapravo pomorac, a u njegovom primarnom zanimanju se i krije nastanak ideje za kreiranje ovakvih portreta.

Na plovidbama brodom on provodi i do osam meseci godišnje, pa je u nedostatku adekvatnih potrepština za slikanje, Garsija 2021. godine odlučio da upotrebi sopstvenu kosu za svoju umetnost.

Započeo je sa autoportretima, a onda je počeo da "slika" i druge ljude.

Većinu vremena provodi na moru umesto u frizerskom salonu. Tad koristi samo svoju kosu, a ponekada, kada mu nestane materijala, primoran je da ošiša i zulufe.

On kaže da mu izrada portreta pomaže da ublaži stres, jer duga putovanja brodom utiču na njegovo fizičko i mentalno zdravlje.

- Moramo da pokušamo da pronađemo neki izlaz kako bismo uspeli da održimo svoje mentalno stanje. Za mene je to umetnost - rekao je on i dodao da mu je najveća želja da prodaje portrete koje izrađuje.

Video: Kristina je postala restaurator, milioni gledaju njene video snimke: Oživljavanje starih ikona

(Ona.rs)