Kako treba negovati kosu na moru po savetima frizera: Jako sunce i more su "fatalna" kombinacija za dlaku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je najbolje koristiti: Maske, šampon ili ulja?

Foto: Shutterstock, Instagram/hair_by_relja

Iako mnogi ne mogu da dočekaju da ove godine prvi put zarone u more, važno je ipak, naročito za dame, obratiti pažnju kako kombinacija jakog sunca i morske vode može da našteti kosi, pa i kako je zaštiti od toga.

"Ma, poneću iz kupatila šampon i balsam" - a, ne, to vam ne bi savetovao naš sagovornik, frizer Branislav Relić.

- Posledice mora mogu biti veoma drastične, pa zato nemojte biti "lenje". Užitak na plaži traje kratko, a sa druge strane posledice po vašu kosu i oporavak iste, može da traje mesecima nakon povratka. Morska so je puna minerala i vitamina koji neguju našu kožu i skalp.

Ali kada pričamo o kosi, morska so je dosta ukruti. Devojke koje imaju kovrdžavu kosu bi rekle da se kosa "najlepše uvije kada su na moru", dok kod ostalih to može biti jedna katastrofa. Od morske soli kosa postaje vrlo suva, pa se može desiti na farbanim i već suvim kosama da boja izbledi. Kada na sve to dodamo UV zrake, možete zamisliti šta se dešava dlaci - navodi Branislav.

Nega kose na moru

- Što se tiče same nege, ono bez čega ne bi trebalo da krenete na more je zaštita od toplote i maska za kosu, pa tek onda da spakujete šampon.

Kosu treba prati šamponom kao i inače, na svaka dva do tri dana. Danima kada ne perete kosu šamponom, već je samo isperete od soli, treba je negujete maskom za kosu. Zaštita za kosu od jakih temperatura je obavezna pre polaska na plažu.

Što se izbora maske tiče, možete potražiti hidrirajuće ili,  ako vam je u ponudi, maska koja nudi dobru zaštitu od UV zračenja - navodi frizer.

Foto: Shutterstock

Hranjiva ulja za kosu na letovanju - da ili ne?

Mnogi koriste razna ulja poput ricinusovog, kokosovog, a pretežno i maslinovo ulje, kako bi "zaštitili" dlaku. Međutim, po savetima frizera, to nikako ne bi trebalo da se stavlja pre odlaska na plažu, jer će samo da pojača "prženje" kose na suncu.

- To će dodatno isušiti vašu kosu i nećete imati nikakav benefit - kako tvrdi frizer.

(Ona.rs)