"Bezbedna svuda": Izložba na Kalemegdanu koju je važno da posetite

Svaka četvrta žena u Zemunu nosi biber-sprej, za svaki slučaj, a svaka šesta devojka u Pančevu trudi se da noću ne izlazi sama na ulicu

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra svečano je otvorena izložba pod imenom "Bezbedna svuda".

Izložba je imerzivnog tipa, a nalazi se na centralnoj stazi na Kalemegdanu, pored fontane Ribar.

Direktorka UN Women Milana Rikanović ispričala je za Ona.rs zbog čega je ova izložba važna za sve, a naročito za žensku populaciju.

Poruka koju izložba prenosi je da se bezbednost žena dovodi u prvi plan, a ove godine je fokus na bezbednosti u javnom prostoru.

Zajedno sa vladom Ujedinjenog kraljevstva urađena je studija o bezbednosti žena i devojčica u Srbiji u javnom prostoru.

- Rezultati su bili takvi da su nas naterali da nešto uradimo. Svaka četvrta žena u Zemunu nosi biber-sprej, za svaki slučaj. Svaka šesta devojka u Pančevu se trudi da noću ne izlazi sama na ulicu - kaže Milana.

U toku bezbedonosnih šetnji, u više od pet gradova u Srbiji, u pratnji policije i zvaničnika iz opštine građanke su objašnjavale gde su mesta na kojima se one osećaju nebezbedno.

Čak 71% žena u Srbiji doživelo je neki vid nasilja u javnom prostoru.

Globalnu kampanju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" svake godine obeležava više od 1.700 organizacija u više od 100 država sveta. Kampanja počinje na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra, a završava se na Dan ljudskih prava 10. decembra.

Zvanična boja kampanje je narandžasta kao simbol svetlije i lepše budućnosti, bez nasilja nad ženama i devojčicama.

(Ona.rs)