Književnica Ana Atanasković o zabranjenoj ljubavi između Tesle i žene njegovog najboljeg prijatelja

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Pravog književnika ćete prepoznati tako što ne čeka da mu dođe inspiracija, već želi da prenese informaciju i na tome radi skoro svakodnevno"

FOTO: Ana Atanasković, privatna arhiva

Ona sebe voli da opiše kao promotera ljubavi koju je Ketrin Mekmehon Džonson imala za Nikolu Teslu. Književnica Ana Atanasković, koja za sebe kaže da veruje u Boga, ljubav i slobodu, jeste Kruševljanka koja iza sebe ima šest naslova beletristike, odnosno četiri romana i dve zbirke priča; među njima su "Kraljica Jorgovana", romansirana biografija Jelene Anžujske, i roman "Moja ljubav Nikola Tesla" doživeli nekoliko različitih izdanja.

Trenutno radi na novom romanu i jednom mesečno piše eseje o Beogradu za jedne beogradske dnevne novine, ali se uvek rado vraća na period kada se bavila istraživanjem zabranjene ljubavi između Tesle i žene njegovog prijatelja.  Po ovom romanu je sagovornica Ona.rs i najprepoznatljivija.

- Najviše sam uložila u roman o ženi koja je najviše volela Teslu, i vremenski, i duhovno, i spisateljski, pa i materijalno. Četiri godine sam istraživala, a pisala godinu dana, tako da sam ukupno provela pet godina u radu na njemu. Bilo je uzbudljivo, puno sihnroniciteta, arhive su potvrđivale ono što sam intuicijom spoznala, a bilo je puno rada u muzeijma u Beogradu, Rimu, Vašingtonu, Filadelfiji, Delaveru i Njujorku, mnogo pročitanih biografija, istoriografskih knjiga i časopisa iz tog vremena - započinje razgovor Atanaskovićeva.

Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Roman predstavlja istinitu priču o Ketrin Mekmehon Džonson, supruzi Roberta Andervuda Džonsona, Teslinog najboljeg prijatelja, koja je Teslu neizmerno i višedecenijski volela.

- Takođe govori i o Teslinom životu i manje poznatim činjenicama iz perioda njegove najveće slave, kao i o duhovnom aspektu Teslinih otkrića. I Njujork je jedan od glavnih likova. Na neki način sam zahvaljujući ovom romanu postala Teslin zagovornik, ali još više promoter ljubavi koju je Ketrin imala za Teslu. Održala sam nekoliko predavanja u našoj zemllji i u SAD-u na temu "Tesla i žene" - priseća se književnica.

Kako je i "Kraljica jorgovana" doživela više izdanja, na pitanje po čemu se ova priča o Jeleni Anžujskoj razlikuje od svega što smo do sada pročitali, književnica ističe da je u pitanju roman koji je ispunjen verom i poetikom.
 
- U ovom romanu sam spojila istoriografiju i mit koji se ispreda oko Jelene Anžujske. U tom romanu sam dala svoju najbolju liriku, pošto je skoro poezija u prozi i razrešenja nekih duhovno-životnih pitanja - kratko objašnjava Atanaskovićeva.
 
Upitana gde pronalazi inspiraciju, kaže: 
- Ne bih rekla da postoji inspiracija, jer pisac stalno piše u mislima. Pravog književnika ćete prepoznati tako što ne čeka da mu dođe inspiracija, već želi da prenese informaciju i na tome radi skoro svakodnevno. Mogu reći da informacije nekada nalaze mene, jer "žele" da ih ispričam. Priče se vrte u mojoj glavi od detinjstva, kao što je recimo ljubav prema vanilicama i našoj tradiciji ili kroz moje lično životno iskustvo, čime su inspirisani eseji o Beogradu - objašnjava književnica čiju smo priču "Vanilice" inspirisane Prustovim madlinama već predstavili našim čitaocima.

Za kraj i otkriva na čemu trenutno radi.

- Uskoro će izaći roman "Zmajeva žena", o Jeleni Gatiluzio, ženi despota Stefana Lazarevića. Čekam naslovnu stranu i štampu i nadam se da će uskoro biti u rukama čitalaca. Već nekoliko meseci radim na novom romanu koji će biti priča o još jednoj ženi, ali sasvim suprotnih životnih i poslovnih okolnosti od svih ženskih istorjiskih likova koje sam do sada istraživala. No, dotle ima još mnogo - zaključuje Atanaskovićeva.

(Ona.rs)