Vaskršnja torta sa jagodama: Jednostavan recept za slatkiš koji svi obožavaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priprema se brzo i lako, a torta je izdašna, pa ćete njome moći da počastite i veći broj ljudi

Foto: Shutterstock

Teško je pronaći osobu koja ne voli jagode, a još teže onu koja ne voli torte i kolače sa svežim jagodama. Mali crveni plodovi već nas uveliko mame iz marketa i sa pijaca, a kako je njihova sezona veoma kratka, pravi ljubitelji će se sladiti sve dok ona traje.

Budući da je u toku i praznična sezona i da ćemo se gostiti raznim jelima, lagana prolećna torta sa jagodama doći će kao osveženje.

Priprema se brzo i lako, a torta je izdašna, pa ćete njome moći da počastite i veći broj ljudi.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 260 ml mleka
  • 130 ml ulja
  • 400 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

za fil:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 400 g krem-sira
  • 3 kašike šećera u prahu (ili više, po ukusu)
  • 2 dl mleka
  • 1 kesica želatina
  • 1 kg jagoda

Priprema:

Jaja sobne temperature umutite sa šećerom u čvrstu penu. Dodajte mleko i ulje, pa sve sjedinite žicom. Brašno izmešajte sa praškom za pecivom, pa dodajte u jaja i sve pažljivo sjedinite u smesu bez grudvica.

Izlijte smesu za koru u okrugli podmazan pleh prečnika 30 centimetara. Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Čačkalicom proverite da li je biskvit pečen.

Gotovu koru izvadite i ostavite da se u potpunosti ohladi, pa je presecite na dva dela.

Krem-sir izmutite sa šećerom u prahu, dodajte slatku pavlaku i ponovo sve dobro umitite. Želatin pripremite po uputstvu sa kesice, pa ga dodajte u beli fil. Jagode operite, očistite i isecite na deblje listove.

U pleh u kome se kora pekla, stavite jedan deo bikvita, natopite mlekom, pa nanesite polovinu fila i polovinu jagoda. Prekrijte drugim delom biskvita, nanesite drugi deo fila i završite sa ostatkom jagoda.

Tortu ostavite da se dobro ohladi, najbolje preko noći.

Secite je na parčad željene veličine i poslužite.

Prijatno!

(Ona.rs)